BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  EKONOMİ

Konkordato ilan eden firmalar hangileri? Konkordato nedir?

Konkordato mali açıdan zor durumda olan bir kurumla yapılan iflas anlaşmasıdır. Şimdiye kadar 13 firma konkordato ilan etti. Gilan, Keskinoğlu, Hotiç gibi ünlü markalar da bunlar arasında.

Abone ol

Son günlerde dolar krizi sebebiyle şirketler arka arkaya konkordato ilan etmeye başladı. Dün mücevher firması Gilan korkordato ilan etmişti, bugün iç giyim firması Mendo listeye dahil oldu. Peki Konkordato ilan etmek nedir, bu iflas anlamına mı geliyor, şimdiye kadar hangi firmalar konkordato ilan etti? 

Konkordato ilan eden firmalar : Şimdiye kadar 13 şirket konkordato ilan etti. Bu şirketler şunlar: Gilan (mücevher), Mendo (iç giyim), Hotiç (ayakkabı), Keskinoğlu (gıda), Remoil (akaryakıt), Makro Market, Dizayn Boru, Euronet Car Rental, Aker inşaat, Om-Ar Tekstil, Nalpas Gıda, Efecan Tekstil, Smach Gıda, İssimo Home (tekstil), BETA (ayakkabı).

Korkordato nedir? : Konkordato, mali açıdan zor durumda olan bir kurumla yapılan iflas anlaşması anlamına gelmektedir. İflas eden şirketin üzerinde bulunan batık borçların temizlenmesi için gerçekleştirilen Konkordato, birçok yöntemle uygulanabilmektedir. Bu uygulamada alacaklı ve borçluların konkordato müessesesi kapsamında borç ve alacakları yeniden yapılandırma işlemine tabi tutulmaktadır.

Konkordato nasıl işliyor : Konkordato müessesesi 2004 sayılı İ.İ.K.’nun 285-309. maddelerinde düzenlenmiştir. Finansal yapısı önemli ölçüde bozulan iyi niyetli ve dürüst borçlu işletmeleri ve kooperatifleri korunmayı amaçlayan bir sistemdir. Burada, borçlunun talebinin bulunması gerekmektedir. Borçlunun talebi üzerine, konkordato müessesesi işlemeye başlar.

Konkordato müessesesi 4 bölümden oluşur.
1-Adi Konkordato
2- İflastan Sonra Konkordato
3- Mal Varlığının Terki Suretiyle Konkordato
4- Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması.

Konkordato iflas erteleme yerine getirildi farkı ne? İflas Ertelenme’ kişilerin kötü kullanımı nedeniyle kaldırıldı ve yerine konkordato getirildi. Bu sistemle borçlu olan firmalar borçlarını ödeyebilmek veya iflastan kurtulmak için konkordato talep edebiliyor. Sistemin iyi olan yanı firmalar artık istediği gibi iflas erteleme kararı çıkaramıyor. İflas ertelemede alacaklılar firmadan para falan talep edemiyordu. Ancak konkordato ilan edilince borcu olan firma belirlenen süre zarfında borcunu ödeyebiliyor. Alacaklılar da bu sistem sayesinde paraları tahsil edebiliyor.