BIST 9.900
DOLAR 34,14
EURO 38,17
ALTIN 2.871,92
HABER /  DÜNYA

Konferansa Ermeni engeli

ABD'de bir dizi konferansla sözde soykırım iddialarını yalanlayan Türk Konferansına Ermeni engeli!

Abone ol

ABD'de bir dizi konferansla Türk-Ermeni ilişkilerinin durumunu ve soykırım iddialarını anlatan emekli büyükelçiler Gündüz Aktan ve Ömer Lütem'in, Los Angeles'ta 28 Mart Salı günü düzenleyecekleri konferans, Ermeni lobisinin yoğun baskısı sonucu, Güney Kaliforniya Üniversitesi tarafından iptal edildi.

Gündüz Aktan ve Ömer Lütem, Washington ve New York'ta gerçekleştirdikleri gibi, Los Angeles kentinde de 28 Mart Salı günü Ermeni iddiaları ve Türk-Ermeni ilişkilerini bir konferansla anlatacaklardı. Ancak ABD'deki Ermenilerin en yoğun olarak yaşadığı kent olan Los Angeles'ta bulunan Güney Kaliforniya Üniversitesi, dün konferansın iptal edildiğini bildirdi.

Üniversite'nin kararı, Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosluğu'ndan yapılan bir açıklamayla duyuruldu.

Halen Washington'da bulunan ve konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Aktan, "Herhalde üniversite bir gerekçe gösterecektir. Ancak şu ana kadar bize bildirilmedi. Anlaşılan Ermeniler rahatsız oldular ve iptal ettirdiler" dedi.

Washington'da, Georgetown Üniversitesi ve New York'taki Columbia Üniversitesi'nde düzenledikleri konferansları da Ermeniler'in engellemeye çalıştığını belirten Aktan, açık bir oturum düzenlenmesine karşılık Ermeni öğrencilerin bu toplantılara katılmadıklarını söyledi.

Los Angeles'taki toplantı, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nin kamu diplomasisi okulunda düzenlenecekti. Güney Kaliforniya Üniversitesi yönetimi, konferansın konusunun kamu diplomasisiyle ilgisi olmadığı için yapılamayacağı gerekçesini öne sürdü ve konferansı iptal etmek durumunda kaldıkları için özür diledi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre üniversite yönetimi, Ermeni öğrenci derneklerinin yoğun tehdit ve baskısı altında konferansı düzenlemekten vazgeçmek zorunda kaldı.

Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) batı bölgesi bölümünden yapılan bir açıklamayla da üniversitenin kararı alkışlanırken, Aktan ve Lütem'in "Ermeni soykırımı inkarcıları" olarak bilindiği savunuldu.

Ayrıca Ermeni öğrenci grupları ve Ermeni lobisinin desteğiyle konferansın engellenmesi için üniversite yönetimine bir baskı kampanyası yürüttükleri itiraf edildi. ANCA Batı Bölgesi Başkanı Steven Dadayan'ın, kamu diplomasisi okuluna bir mektup yazarak, konferansın iptalini bizzat talep ettiği anlatıldı.