BIST 9.390
DOLAR 34,31
EURO 36,18
ALTIN 2.827,08
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Konak ve Bonn kardeş şehir olacak

Konak Belediyesi ile Almanya’nın Bonn Büyükşehir Belediyesi arasında kardeş şehir çalışmalarında ilk adım atıldı.

Abone ol

Her iki kentin belediye başkanları Hakan Tartan ve Hors Naad, Bonn kentinde bir araya gelerek kardeş şehir olma yönünde isteklerini bildirdiler.

Başkanlar, kardeş şehir protokolünü Eylül ayında İzmir’de imzalayacaklarını duyurdular. Tartan; “Kardeş şehir ilişkileri Türkiye’nin AB sürecine de olumlu katkı sağlamaktadır” dedi.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Konak Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Belediye Meclis üyelerinden oluşan bir heyet, Almanya ile 50 yıldır var olan ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri daha da geliştirmek amacıyla Almanya’nın önemli kültür kentlerinden biri olan Bonn Belediye Başkanı Horst Naas’ı ziyaret etti.

Ziyarette, kadın ve gençlere yönelik ortak projeler yapma ve kentsel planlama konuları görüşüldü. Her iki kentin belediye başkanı, bu güzel dostluğun kardeş şehir protokolü ile taçlandırılması gerektiğini dile getirdiler.

BİLGİ VE TECRÜBE PAYLAŞILACAK

Bonn Belediyesi’ni ziyaret etmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Başkan Tartan, İzmir hakkında genel bilgiler verdi ve kenti tanıttı. Tartan, bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ve hayata geçirilen projeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İzmir’in turizm kenti olması için önemli çalışmalar yapıldığını anlatan Tartan, iki belediye arasındaki ilişkilerin karşılıklı ziyaretler, bilgi tecrübe paylaşımı gibi programlarla farklı bir zeminde ilerleyeceğini söyledi.

İki kent belediyesinin kardeş şehir ilan edilmesi konusunda Eylül ayında İzmir’de bir protokol imzalanmasının hem İzmir, hem de Türkiye açısından önemli bir gelişme olacağını kaydeden Tartan, şunları söyledi: “Almanya ile geçmişe dayanan tarihi bir dostluğumuz var. Bu ülke bizim için kaderlerimizi paylaştığımız önemli bir ülke. Almanya’da yaşayanların önemli bölümünü Türkler oluşturuyor.

Ancak, Türkiye yurt dışında yeterince tanınmıyor. Türk toplumunun bu dostluk ilişkileri sayesinde gerçek anlamda tanınacağını düşünüyorum. İkili ilişkilerimizi kardeş şehir düzeyine çıkarmak bizi çok memnun edecek. Bu ülke ile yapacağımız ekonomik, sosyal ve kültürel birliktelik çok önemli. Kardeş şehir anlaşmasıyla bu ilişkimizi daha da ileri götüreceğiz. Birlikte birçok yeni proje ve çalışmaya imza atabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

TÜRKİYE AVRUPA BİRLİĞİ’NE GİRMELİ

Bonn Büyükşehir Belediye Başkanı Hors Naab ise, kardeş şehir olma konusunda atılan adımdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Naab; “İki şehir arasındaki ilişkilerin gelişmesi için üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. İzmir Almanya’da çok bilinen bir kenttir.

Konak Belediyesi ile kardeş şehir olmak bizim için bir ayrıcalıktır. Ben de İzmir’i çok iyi tanıyorum. 1986 yılından beri her yıl Türkiye’ye geliyorum. Almanya’ya yerleşen Türklerle çok iyi dostluklar kurdum. Türkiye sadece güzel değil aynı zamanda güçlü bir ülke. Türkiye bir an önce Avrupa Birliği’ne girmeli. Ancak maalesef ülkemizde bunu kimse iyi anlayamadı. Türkiye’nin iyi bir geleceğinin olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.