Kömürde 8 milyorn ton rezervin olduğu iddia edildi. İthal kömürlerdeki artış vatandaşa yansıyacak.
Abone olGenç Maden İşletmecileri Derneği (GEMAD) Başkanı Cemil Ökten, Türkiye'nin 8 milyar ton kömür rezervine sahip olduğunu, ancak bundan yararlanılamadığını söyledi.
GEMAD Başkanı Ökten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce gazetelerde de yer aldığı gibi ithal kömür fiyatlarında yüzde 60 civarında artış olduğunu söyledi.
Bu artışın tüketiciyi, sanayiciyi ve ülke ekonomisini etkilediğini vurgulayan Ökten, Türkiye'de tonu 400 dolara kömür kullanılmasının verimli bir enerji politikasının olmamasından kaynaklandığını ifade etti.
Türkiye'de kendi kaynaklarını dışlayan bir enerji politikası olduğunu ileri süren Ökten, şunları kaydetti:
''Türkiye'nin yeteri kadar kömürü var. Türkiye'de yerli kömür kullanma politikası tam olarak gelişmediği için bu sorunlar yaşanıyor. Kendi kaynaklarına dayalı bir enerji politikamız olsa hem vatandaş, hem de ülke ekonomisi rahat eder. Türkiye'nin 8 milyar ton kömür rezervi var, ancak yararlanamıyor. Bu kadar rezervin sadece 100 milyon tonunu kullanıyoruz ve dışardan 1,5 milyar dolarlık kömür ithal ediyoruz. Bunun birçok nedeni var. İl mahalli çevre kurullarında bile kullanılacak kömür ile ilgili bilimsel hatalar yapılıyor. Kalorisi ile kalite belirleniyor. 3 bin kalori ile 5 bin kaloriye sahip kömür arasında kalite farkı yoktur, enerji farkı vardır.''
''KÖMÜRÜN TONU 150 DOLAR OLABİLİR''
İthal kömürlerin daha az kirlettiği yolunda yanlış bir kanı olduğunu da vurgulayan Ökten, ''Türkiye'deki sorun bireysel yakma şekilleridir. Ülkemizde eski yakma teknolojileri nedeniyle hava kirleniyor. Evlerde ve sanayilerde yeni yakma teknolojileri kullanılırsa kirlilik ortadan kalkar. Bütün dünya şehir merkezlerinde kirliliğe yol açılmadan kömür kullanılıyor'' dedi.
Şimdi Türkiye'nin tamamen bir doğal gaz bağımlılığına doğru gittiğini kömür rezervlerinin ise yer altında beklediğini belirten Ökten, şöyle devam etti:
''1970'li yıllarda da benzer sorun yaşandı. Petrol ucuz diye ev ve sanayilerdeki kömür sistemleri sökülüp petrolle ısınmaya geçildi. Sonra petrol krizi patladı ve kömüre dönüldü. Uzun yıllardır bu hatayı yapıyoruz. Şimdi ise doğal gaz oldu. Kömür sistemleri söküldü. Bugün ise petrol ve doğal gazın fiyatı artıyor. Yine aynı hata tekrarlanıyor. TOKİ bile merkezi ısıtma sistemlerini kömüre dayalı yapsaydı yüzde 60-70 daha ucuza ısınma imkanı olurdu. Aynısı sanayide de geçerli. Kömürlü merkezi enerji üretme sistemlerinde yeni teknoloji kullanılırsa daha rahat edilir.''
Yurt dışından kömür ithal ederek ülkeye zarar verildiğini öne süren Ökten, ''Yeni bir enerji politikası ile kendi kaynaklarımızı kullanmalıyız. Bizim kömürümüz bize yıllarca yeter. 8 milyar ton çok büyük bir rakam. Yerli kömürümüzü kullansak vatandaş 400 dolara alacağı bir ton kömüre 150 dolara sahip olabilir. Bu durum ülke ekonomisine de yılda 1,5 milyar dolar fayda da sağlar.''