Lahey'de yargılanan Sırp lider Mladiç ve Yunanistan arasındaki bu iddia dünyanın gündemine oturdu.
Abone olYunanistan'da yayımlanan Kathimerini gazetesi, Atina'nın, savaş suçundan BM mahkemesinde yargılanan Ratko Mladiç'e, "Bosna savaşı sırasında gizlice askeri yardımda bulunduğu" iddiasını yazdı.
Kathimerini'nin "Mladiç'in Yunanistan'a gizli ziyareti" başlıklı haberinde, savaş sırasında "(Eski Sırp lider Slobodan) Miloşeviç'in can dostu ve Sırpların destekçisi olan Kostantinos Miçotakis hükümeti tarafından yapılan yardımların, daha sonra (Andreas) Papandreu döneminde de sürdüğü", "Yunan yardımlarının Mladiç'e resmi olmayan çeşitli yöntemlerle gönderildiği" belirtildi.
Gazete haberinde, "Sırplara gönderilen insani yardım konvoylarında görev alan herkes biliyordu ki, konvoy zeytinyağı bidonlarıyla birlikte, varillerle tanklar (zırhlı araçlar) için yağ da taşıyordu. Gönderilen yardım konvoylarını bizzat karşılayan Mladiç, buna karşılık olarak, Yunanlılara sevimli görünmek için televizyon kameralarına Makedonya'nın Yunan olduğunu söylüyordu" ifadelerine yer verildi.
Kathimerini, Yunanistan'da 1993 yılındaki iktidar değişikliğinin ardından Mladiç'in, "Aynoroz'u ziyaret" bahanesiyle, "Popa" rumuzlu gizli servis başkanı ve "Abdaloviç" adında bir emniyet görevlisiyle birlikte Selanik'e gelerek, Seyh Su bölgesindeki bir otele yerleştiğini ve burada Atina'dan gelen bir Yunanlı üst düzey gizli servis görevlisiyle saatler süren uzun görüşmeler yaptığı iddialarını da yer verdi.
Haberinde, "Bosna krizine fiilen karışan bir diplomat"ın ifadelerine göre, Mladiç'in asıl amacının yeni hükümetin yardım konusundaki niyetini öğrenmek olduğunu yazan Kathimerini gazetesi, "Sonradan anlaşıldığı üzere Mladiç, Selanik'ten Han Pesak'taki karargahına tatmin olmuş olarak döndü. Çünkü daha sonra kanıtlandığı gibi Atina, Papandreu iktidarı döneminde de Bosnalı Sırplara fiili yardımını sürdürdü" ifadelerini kullandı.
Kathimerini ayrıca, Mladiç'in, Selanik'teki görüşmenin ardından "hava muhalefeti nedeniyle" Aynoroz;u ziyaret etmeden geri döndüğünü ve "Bosnalı Sırp komutanın, savaş suçlusu olarak arandığı dönemde Aynoroz'da saklandığı iddialarının aksine bir daha da buraya gelmediğini" öne sürdü.