Geçtiğimiz yıl Edirne’yi istila eden sivrisineklere karşı Yunanistan ile ortak mücadele etme kararı alındı. <br/>Edirne Belediye Başkanı Ham...
Abone olGeçtiğimiz yıl Edirne’yi istila eden sivrisineklere karşı Yunanistan ile ortak mücadele etme kararı alındı.
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, geçtiğimiz yıl yaşanan sivrisinek istilasının Yunanistan’ın ekonomik kriz nedeniyle yeterince mücadele edemediği için yaşandığını belirtmiş ve küçük çaplı bir kriz yaşanmıştı. Geçen yıl yaşanan krizin ardından iki ülke sivrisineklere karşı ortak mücadele kararı aldı.
Sivrisineklerle mücadele etmek için ortak çalışma kararı alınması üzerine Yunanistan’ın Doğu Makedonya Trakya Bölge Genel Sekreteri Konstantinos Katsimigas başkanlığında 4 kişilik heyet Edirne’ye geldi. İki ülke arasında sivrisinekle mücadele konusunda ortak çalışmaları görüşmek üzere gelen Doğu Makedonya Trakya Bölge Genel Sekreteri Katsimigas Başkanlığı’ndaki heyet Edirne Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, başkanlığındaki Türk heyetle toplantı yaptı. Toplantıya Katsimigas’in yanı sıra Toplum Sağlığı Sorumlusu Ercan Hüseyin, Bölge Sekreterliği Kamu Sağlığı Daire Başkanı Lucas Georgiou, Sivrisineklerle mücadele uzmanı Dr. Alezandra Haskopoulou katıldı. Türk heyetinde Vali Yardımcısı Tanç, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Hatice Gül, Bulaşıcı Hastalıklar ve Çevre Sağlığı Şube Müdürü Dr. Nazlı Gül Boztaş, Sivrisineklerle mücadele uzmanı Dr. Gazanfer Ay ve Dışişleri Bakanlığı Edirne Şube Müdürü Sinan Cem Baş yer aldı.
Sivrisineklerle mücadele için 2 yıllık bir proğram hazırladıklarını ve bunun için 3 milyol Euro bütçe ayırdıklarını belirten Doğu Makedonya Trakya Eyaleti Bölge Sekreteri Katsimigas, “Sivrisineklerle mücadele vereceğiz. Onların bize verdiği sadece rahatsızlık değil, taşıdığı hastalıklar da bizler için çok önemli. İki ülke arasında insanların, gelip geçmesi için pasaport gerekmesine rağmen, sineklerin bu pasaporta ihtiyacı yok. Bir taraftan diğer tarafa geçiyorlar. Bunun içinde halklarımıza karşı mecburiyetimiz, bu bölgede bulunan her insana ama yerlisi ama turisti, onu korumak için, sağlığı korumak bizim görevimiz. 2 yılda çok iyi mücadele verip en azından verdikleri rahatsızlıkları ve taşıdıkları hastalıkları minimuma indirmek istiyoruz. Çok iyi niyetle geliyoruz, biz ne yapacağımızı burada anlatacağız. Birbirimizle ne şekilde ortak çalışma yapabileceğimize de bakacağız ki iyi sonuçlar alabilelim. Teknik yöntemler için konuşacağız. Kullanılacak olan ilaç türleri için ve ilaçlama zamanları için görüşeceğiz. Biz sivrisineklerle mücadelede Drama, Kavala, İskeçe, Gümülcine ve Dedeağaç bölgelerini kapsayacak ve bütçemiz 3 milyon Euro’dur” dedi.
Edirne Valisi Yardımcısı Beyazıt Tanç, “Biliyorsunuz Meriç deltasında, bu bölgede sivrisineklerle insanların üzerindeki olumsuz etkileri var. Biz ve Yunanistan mücadeleyi ayrı ayrı sürdürüyoruz. Toplantımızın amacı birlikte ne yapabiliriz. Bu mücadeleyi birlikte nasıl sürdürebiliriz. Bunu değerlendirmek ve ortak kararlar almak istiyoruz. İşbirliği içerisinde yapılacak olan mücadelenin daha etkili olacağını düşünüyoruz. Tabi bu mücadeleyi sürdürürken, eko sisteme zarar vermemek en büyük amacımız. Bireysel olarak ilimizde ya da diğer bölgelerde, Yunanistan’da kişilerin bireylerin yapabileceği nelerdir birlikte değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.
(İHA)