BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Komşu neredeyse batma noktasında

Krizden çıkmak için 'acı bir reçete'ye razı olan Yunanistan hükümeti, AB’nin de bastırması üzerine yeni önlemler açıkladı.

Abone ol

Yunanistan hükümeti ülkenin bütçe açığının kapatılması yönünde hazırlanan ekonomik istikrar ve kalkınma paketine yeni önlemler eklendiğini açıkladı.

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu başkanlığındaki kabine toplantısı sonrasında açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Yorgo Petalotis, alınan önlemleri, kamu çalışanlarının maaşlarında kesinti, KDV’nin yüzde 21’e yükseltilmesi, ödeneklerde yüzde 12 kesinti, emekli maaşlarının 2010 yılı süresince dondurulması, akaryakıt fiyatlarında 3-8 sent arası zam, alkollü içeceklerde yüzde 20, sigara fiyatlarında ise yüzde 65 oranında ek vergi uygulanması ve tutarı 35 bin Euro’yu aşan, araba ve yat alımlarını da içeren lüks harcamalara özel ek vergi konulması olarak sıraladı. 

13'ÜNCÜ MAAŞTA KESİNTİ
 
Önlemler çerçevesinde, Yunanistan’da ‘13’üncü maaş’ olarak adlandırılan Noel maaşında yüzde 30, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için verilen ve 14’üncü maaş olarak nitelendirilen yarımşar maaş ikramiyelerde ise yüzde 30 oranında kesinti yapıldığı açıklandı. Alınan kararların zor olduğunu ancak zamanında uygulanmaları gerektiğini belirten sözcü, bütçe açığının kapatılması ve ilerleme kaydedilmesi için zaman ile yarış içinde olunduğunu da kaydetti. Petalotis, ülke ekonomisi çökmeden bu önlemlerin alınmasının zorunlu olduğunu da vurguladı. Hükümetin söz konusu önlemler ile 4.8 milyar Euro tasarruf yapmayı hedeflediği belirtildi.
EKONOMİK DÜZENLEMELER HEDEF

Avrupa Birliği’nin (AB) şubat ayı başında mali planını onayladığı Yunanistan, geçen yıl gayrısafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 12.7’si oranındaki bütçe açığını, 2012 yılına kadar GSYH’nin yüzde 3’ünün altına indirmeyi hedefliyor.

Yunan hükümeti, kamu sektöründeki israfı azaltacağını ve bu hedefe ulaşmak için vergilendirmede reform yapacağını açıklamış ancak AB, Yunanistan’dan, planladığı adımlar konusunda 16 Mart’a kadar daha fazla ayrıntı vermesini istemişti.

Yorgo Papandreu, dün kabine toplantısı sonrasında Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyası’a da bilgi verdi. Papandreu, “Ülkenin kâr peşinde koşanların elinden kurtulması, verilen mücadelede hayatta kalınması için seçim değil zorunluluk teşkil eden kararlar alındı” dedi. 

IMF KOZU SONA SAKLADI 

YUNANİSTAN Başbakanı Yorgo Papandreu, kapalı kapılar ardında yapılan ve üç saat süren bakanlar kurulu toplantında “Biz gerekeni yaptık. Sıra AB’de” dedi. Papandreu’nun, AB’den destek çıkmadığı taktirde IMF ile görüşme seçeneğini elinde tuttuğu belirtildi. Yunanistan Cumhurbaşkanı Papoulias, “AB’nin dayanışma örneği göstermesini bekliyoruz” dedi.

AÇILAN PAKETTE NELER VAR?

* Yüzde 4.5-19 arasında değişen KDV oranı yüzde yüzde 0.5-2 artırıldı. Bu artıştan 1.1 milyar Euro ek gelir planlanıyor. KDV artışının her bir Yunan aileye yılda 910 Euro’ya mal olacağı hesaplanıyor.
* Satış fiyatı 35 bin Euro’nun üzerinde olan otomobillerin yanısıra yatlara, mücevher ve deri giyime ekstra ‘lüks tüketim vergisi’ konacak.
2009 yılında 100 bin Euro’nun üzerinde geliri olanlardan bir kereye mahsus ekstra vergi alınacak.
* Devlet ve KİT memurlarının üç taksitte (Noel tam maaş, paskalya ve yaz tatilinde yarımşar maaş) ödenen toplam iki maaş ikramiyede yüzde 30 indirim yapılacak. 1 milyar Euro tasarruf getirecek tedbir bu aşamada özel sektörde uygulanmayacak.
* Devlet ve KİT memurlarına maaş dışında yapılan ek ödemelerde yüzde 2 ek kesinti. Ocak ayında da ek ödemelere yüzde 10 kesinti yapılmıştı.
* Akaryakıta 8 sent zam yapılacak. Alkollü içkiye yüzde 20, sigaraya yüzde 65 ek vergi getirilecek. Bu yollada 2010’da 1 milyar Euro ek gelir bekleniyor.
* Kamu yatırımlarında 700 milyon Euro’luk kısıtlamaya gidelecek. Emekli maaşları 2010 yılı sonuna kadar dondurulacak. Maaşların dondurulmasından en az 300 milyon Euro tasarruf yapılacak. Emeklilik yaşı 65’in de üzerine çıkabilecek.
* Cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanların temsil harcalamalarında kısıtlamaya gidilecek. Devlet birimlerinde fazla mesai saatleri yüzde 30 azaltılacak.