BIST 9.679
DOLAR 35,22
EURO 36,75
ALTIN 2.961,31
HABER /  DÜNYA

Komşu erken seçime gidiyor

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Pantelis Kapsis, en geç 11 Nisan’a kadar Parlamentonun feshedilerek erken seçimin açıklanacağını söyledi.

Abone ol

Bugünkü hükümetin başlıca hedefinin, seçim sonrasında yeni oluşacak hükümet için mümkün olan en iyi ortamı oluşturmak olduğunu belirten Kapsis, işbaşındaki hükümet için seçim öncesi dönemin de çalışma dönemi olacağını kaydetti.

Kapsis, seçim öncesi dönemde siyasi partiler arasında farklı görüşler ortaya atılmasının doğal olduğunu, ancak herkesin yardım anlaşması çerçevesinde imzalanan memorandumu uygulamak durumunda olduğunu belirterek, "Farklılıklara rağmen, bakanlar, milletvekilleri ve başbakan dahil hepimiz yardım anlaşması çerçevesindeki yükümlülüklerimizi yerine getirmeliyiz " dedi.

Yunanistan'da daha önce yapılan açıklamalarda, erken seçimlerin tarihi konusunda Yunan siyasi parti liderleriyle Avrupalılar arasında anlaşma sağlandığı, seçimlerin 29 Nisan ya da 6 Mayıs'ta yapılacağı belirtilmişti.

Üç siyasi partinin desteğiyle işbaşına gelen Lukas Papadimos başkanlığındaki geçici hükümet, 130 milyar avroluk yeni kredi anlaşması ile ülkenin 100 milyar avro kadar borcunu silecek tahvil takası anlaşması tamamlandıktan sonra en kısa sürede seçime gidilebileceğini ifade etmişti.

KOALİSYON DÖNEMİ BAŞLIYOR

Bu arada, Yunanistan'da seçim öncesi yapılan anketler ülkedeki siyasi istikrarsızlığın kamuoyunu da etkilediğini gösteriyor.

Günlük siyasi gelişmelerden etkilenen seçmenlerin değişken bir tavır içerisinde bulunduğunu ortaya koyan anketler, Andonis Samaras başkanlığındaki Yeni Demokrasi Partisi'ni (ND) birinci parti olarak gösterirken, kararsızların oranı ise yüzde 30'u buluyor.

Yapılan son anketler, ikinci kurtarma paketi çerçevesindeki tasarruf önlemlerini içeren ekonomik programı seçim sonrası da uygulayacağını taahhüt eden Samaras'ın partisinin önceki anketlere göre belirli bir oy kaybına uğradığını gösterirken, lider değişikliğine giden PASOK'un oylarının ise az da olsa yükseldiğini gösteriyor.

Buna rağmen, hiçbir partinin tek başına iktidara gelecek oy oranına ulaşamadığını gösteren anketler, oy oranını artıran küçük partilerin de parlamentoya girmesiyle Yunanistan'ın gelecek dönemden itibaren uzun bir koalisyon dönemine gireceğine işaret ediyor.

2009 yılında yapılan ve Yorgo Papandreu başkanlığındaki PASOK'un galibiyetiyle sonuçlanan son seçimlerde 5 parti meclise girmişti.