Prof. Dr. Ahmet Ercan, Mora -Girit - Rodos -Fethiye yayındaki depremleri değerlendirdi.
Abone ol Türkiye Jeofizik Kurumu Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Mora-Girit-Rodos-Fethiye yayındaki depremlerin, Marmara ve Kuzey Anadolu kırığıyla ilgisi bulunmadığını bildirdi.Ahmet Ercan, yaptığı yazılı açıklamada, Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nın kuzeybatısında 6,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
''Depremin derinliği 10 kilometre, deprem bölgede en büyük yerleşim yeri olan Patras'a 35 kilometre uzaklıktadır. Depremde boşalan güre (enerji) yaklaşık bir atom bombası gücündedir. Deprem süresi 14 saniyedir. Artçı depremlerin 7 ay sürmesi beklenir. Depremin dış odakta yıkım gücü 7 ile 8'dir. Dış odak dolayında beklenen yıkım ya da ağır yaralı yapı sayısı 2 bin 500 dolayındadır. Odaktan sıvılaşma uzaklığı 15 kilometredir. Önceden de 14 Şubat 2008'de Mora Yarımadası'nın batı kolu önünde 18 saniye süren, 6,4 ile ardından 6,5 büyüklüğünde, 20 ile 30 kilometre derinde iki deprem olmuştu.
Aralık 2006'da Mora Yarımadası'nın doğusunda yine 6,7 büyüklüğünde bir deprem daha olmuştu. 8 Haziran 2008 depremi, Girit-Rodos-Fethiye yayı, dalma batma kuşağı kuzey kıyısında olmuştur. Bu dalma-batma yayının batı ucu, Mora-Adriyatik, doğu ucu ise Rodos-Fethiye'dedir. Fethiye-Çameli-Burdur kolu ise bu kuşağın karada süreği olan depremce etkin bir kırık kuşağıdır. Son 2 yıldır, bu kuşağın özellikle doğu ucu (Türkiye) ile batı uçları(Yunanistan) küçüklü büyüklü depremcikler, depremlerle kükremektedir.''
Yunanistan basınına şubat ayında açıklama yaptığını ve ''Mora'da başka büyük depremlerin beklenebileceğini'' söylediğini belirten Ercan, şöyle devam etti:
''Son 500 yıl içinde bu kuşak üzerine, büyüklüğü 6,5 ile 7,5 arasında olan 15 tane yıkıcı, öldürücü deprem olmuştur. Bunlardan en büyüğü 27 Ağustos 1886'da olan 7,5 büyüklüğündeki deprem olup, son 500 yıl içinde öldürdüğü insan sayısı 4 bini geçmiştir. Bu yaydaki gerginliğin nedeni, 10 milyon yıldır, güneyden doğru dalarak gelen Afrika kıtasının yılda 3 santim çabuklukla Ege, Anadolu altına dalarken, kuşağı germesidir.
Türkiye'yi ilgilendiren doğu ucunda ise en etkin olan yerler 12 Adalar ile Çameli'dir. 2 yıldır oldukça devingen olan Anadolu kolunda, depreme en duyarlı yer Fethiye-Rodos arası olup, er ya da geç beklenen deprem 6,3 ile 7,3 arasında olabilir.''
Açıklamasında, Mora-Girit-Rodos-Fethiye kuşağında geçmişte yaşanan depremlerin dökümüne de yer veren Ercan, ''Mora-Girit-Rodos-Fethiye yayı depremlerinin, Marmara ve Kuzey Anadolu kırığıyla ilgisi yoktur'' dedi.