Yunanistan ekonomik krizden çıkışın formülünü buldu: Ali Paşa Hazinesi'ni yeniden arayorlar
Abone olBorç krizine girerek Avrupa’nın ‘birliği’ni sarsan ve iflasın eşiğinden AB ile IMF’nin sağladığı 110 milyar euroyla kurtulan Yunanistan, eski defterleri açtı. Krizden çıkmak için milyarlarca euroluk kemer sıkma paketi açıklamasına hatta bununla yetinmeyip savunma harcamalarını kısma kararı almasına rağmen düzlüğe çıkamayan Yunanistan, çareyi 25 milyar euroluk Hitler tazminatında buldu.
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Yunanistan’ın, Lahey Adalet Divanı’nda, Alman işgali sırasında yapılan katliam ve tahribatlarla ilgili tazminat ödenmesi konusunda İtalya ile Almanya arasında süren davaya müdahil olarak katılma kararı aldığını açıkladı.
Papandreu, Yunanistan’ın, Lahey Adalet Divanı’nda görüşülmekte olan davaya müdahil olmasıyla ilgili ön hazırlıkların, uluslararası davalarda deneyimli olan Yunan ve yabancı uluslararası ilişkiler uzmalarının tavsiyeleri ve işbirliğiyle tamamlandığını belirtti. Ülkenin genel çıkarlarını savunduklarını belirten Papandreu, “Yapmamız gereken hareketle malum olan bir borcu yerine getirerek, vatan için canlarını feda edenleri fiili olarak onurlandırıyoruz” dedi.
Savaşta 1.1 milyon kişi öldü
Yunan basını, hükümetin bu konudaki kararıyla Alman işgali sırasında, Viotiya Bölgesi’ndeki Distomos köyünde akrabaları Naziler tarafından katledilen kişilerin Almanya aleyhine açmış oldukları tazminat davasına destek olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Distomoslular, Almanya aleyhinde açmış oldukları 60 milyon euroluk tazminat davalarında Yunan ve Avrupa mahkemeleri tarafından haklı bulunmuştu. Mahkeme kararlarına rağmen tazminat hakları Alman Hükümeti tarafından ödenmeyen Distomoslular, haklarını alabilmek için İtalya’nın, Almanya aleyhine açtığı davaya katılmıştı. Yunanistan, Distomos olayının dışında, Almanya’dan, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman askerlerinin ülkedeki tahribatları için 1.7 milyar euro, işgal sırasında Yunan bankalarından zorunlu olarak alındığını ileri sürdüğü 3.5 milyar euro için de faizleriyle birlikte 25 milyar euro tazminat talep ediyor.
Yunanistan ayrıca, Alman Hükümeti’nin, savaş sırasında hayatını kaybeden 1 milyon 125 bin 960 kişi için de maddi ve manevi tazminat ödemesi gerektiğini savunuyor. Almanya ise Yunanistan’a savaş sonrasında 1960 yılında tazminat olarak 115 milyon Alman Markı ödendiğini, 1953’teki Londra Konferansı kararlarına göre de kendisiyle barış anlaşması imzalanıncaya kadar tazminat ödemekten muaf tutulduğunu ve bugüne kadar böyle bir anlaşmanın olmadığını ileri sürerek, Atina’nın taleplerini reddediyor
1941’de işgal edip Akropolis’e girdiler
Almanya, İkinci Dünya Savaşı’nda 1941 yılının Nisan ayında Yunanistan’a saldırdı ve Ekim 1944’te geri çekildi. Geri çekilmesine rağmen Girit ve bazı adalar 1945’in ortasına kadar Alman askeri birliklerinin denetimi altında kaldı. Savaş sonrasında Yunanistan, Nazi işgalini göstererek, yeterli miktarda tazminat ödenmediğini, Yunanistan’ın altın ile döviz rezervlerine Alman askerler tarafından el konduğunu ve bunların asla iade edilmediğini öne sürdü. 1997 yılında Yunan mahkemesi Almanya’nın 28.6 milyon euro ödemesi gerektiğine dair karar aldı ancak bu uygulanmadı. Bu arada Alman Hükümeti dünyadaki Nazi kurbanlarına 67 milyar euro ödeme gerçekleştirdi.
Ali Paşa Hazinesi’ni yeniden aramaya başladılar
Tarihinin en kötü ekonomik krizini yaşayan Yunanistan, 2010 yılının Eylül ayında ortaya atılan “Ali Paşa Hazineleri” için 20 gün içinde yeni çalışmalar yapılacağını açıkladı. 17 Eylül’de Yunanistan’ın kuzeybatısındaki Vassiliki beldesinde 19’uncu yüzyılda yaşamış olan Ali Paşa’nın hazinesi için devletin izniyle bir kazı başlatılmış ve hazine avcıları bölgeye akın etmişti. Belediye yetkilileriyle görüşen ve hazineyi arayan Yunan asıllı Avustralyalı işadamı Vangelis Dimas’ın çalışmalara devam etmek istediği bildirildi. Dimas’ın çalışmaları devam ettirmek için bu yönde ruhsat ve belgeler almak için müracat ettiği, yerel yöneticilerle irtibata geçtiği açıklandı.