Kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen kanun tasarısına eklenmek istenen önerge ile CMUK’un 153. maddesinin yürürlükten kaldırılan 2, 3 ve 4...
Abone olKamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen kanun tasarısına eklenmek istenen önerge ile CMUK’un 153. maddesinin yürürlükten kaldırılan 2, 3 ve 4. fıkralarının yeniden düzenlenmesi, muhalefet milletvekillerinin tepkisine neden oldu.
Önergeye göre müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse Cumhuriyet Savcısının istemi üzerine hakim kararıyla bu yetkisi kısıtlanabilecekti. Ancak, CMUK’un 157. Maddesindeki soruşturma evresindeki usul işlemlerinin gizliliğine ilişkin hüküm varlığını devam ettiriyordu. Soruşturma evresinin gizliliği, şüphelinin suçlu sayılmama karinesinden yararlanma hakkı yanında, soruşturma işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesini de amaçlıyor. Diğer bir ifadeyle soruşturmanın gizliliği, şüphelinin delilleri karartmak suretiyle soruşturmanın sonuçsuz kalmasını da engelleme amacını taşıyordu.
Önergenin gerekçesinde, CMUK’un 153. Maddesinde yapılan değişiklik, yürütülen bir soruşturmanın her aşamasında müdafinin bir dilekçe ile tüm dosyanın fotokopisine ulaşabileceği şeklinde bir uygulamaya neden olduğu belirtilirken, bu durumun yeterli delil toplanmasından dosyadaki tüm bilgilerin deşifre olmasına ve soruşturmanın sonuçsuz kalmasına neden olduğu ifade edildi.
Gerekçede; “Müdafinin dosyaya ulaşabilmesi hakkı ise karşılaştırmalı mevzuatta birbirine göre farklı şekillerde düzenlenmiştir. Esas ilke, avukatın delillerin araştırılması yönünden bir tehlike arz etmediği hallerde dosyaya ulaşabilmesidir. Alman Usul Kanunun 147. Maddesi bu esası kabul etmiştir. Doğu Avrupa ülkelerinde dosyayı inceleme hakkı ilke olarak soruşturma evresi sona erdikten sonra başlamaktadır. Yürütülen soruşturmalarda müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise Cumhuriyet Savcısının istemi üzerine sulh ceza hakiminin kararıyla bu yetkinin kısıtlanabilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
ÖNERGEYİ YERE ATTI
Önergenin tartışmaya açılması ile birlikte özellikle MHP milletvekilleri tepki gösterirken, önergenin okunmaması için Komisyon Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç ile uzun süre tartıştı. MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ile MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, divanda önergeyi okuyan görevlinin elinden aldıkları önergeyi yırtarak yere fırlattı. Tartışmanın büyümesi üzerine Başkanvekili Bilgiç oturuma ara verdi. Oturumu 10 dakika sonra yeniden açan Bilgiç, yeniden önergeyi okutmak isteyince Mehmet Günal görevlinin elinden önergeyi yeniden alarak yırtıp yere attı. Bunun üzerine yeniden ara veren Bilgiç, oturumu yeniden açtıktan sonra önergeyi bu sefer kendisi okudu. Bunun üzerine söz alan Mehmet Günal, yaklaşık 2.5 saat konuştu. Görüşmelerin uzamasını protesto eden CHP’li İzzet Çetin, eline aldığı çöp tenekesine vurarak uzun süre gürültü yaptı. Gürültünün devam etmesi üzerine Recai Berber oturuma ara verdi. Berber’in birleşimi tekrar açmasından sonra tartışmalı önerge geri çekildi.
İşte geri çekilen tartışmalı önerge:
“(1) 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun 153. Maddesinin yürürlükten kaldırılan 2, 3 ve 4. fıkraları aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
(2) müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise Cumhuriyet Savcısının istemi üzerine hakim kararıyla bu yetkisi kısıtlanabilir.
(3) Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar hakkında ikinci fıkra hükmü uygulanmaz.
(4) Müdafi, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği tarihten itibaren dosya içeriğini ve muhafaza altına alınmış delilleri inceleyebilir, bütün tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız olarak alabilir.”
(İHA)