BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Komisyon Uludere kararını verdi

2011'de Şırnak'ın Uludere ilçesinde, 34 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili rapor kabul edildi

Abone ol

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Araştırma Komisyonu'nun bünyesinde oluşturulan Uludere Alt Komisyonu'nun raporu açıklandı. 34 kaçakçının hayatını kaybetmesine yol açacak kararı kimin verdiği konusunda sorumlulara değinilmeyen raporda sivil ve askeri yetkililer arasında koodinasyonsuzluk yaşandığı, ancak olayda "kasıt olmadığı" vurgulandı.

"KAÇAKÇILARIN İÇİNDE 2 TERÖRİST VARDI"

İlk görüntülerle bombalama arasındaki 3,5 saate dikkat çekilerek "Grubun ne olduğunun belirlenmesi için, daha geniş, sağlıklı ve daha derin analiz yapılabilirdi" tespitine yer verilen rapora, K.A. adlı itirafçı PKK'lının, "34 kaçakçının arasında 2 terörist vardı" ifadesi de konuldu. Raporda "Valililerin operasyon yetkisinin artırılması, yeni sınır kapılarının açılması, sınırda tel örgü ve elektronik kamera gibi tedbirlerin alınması" önerileri yer aldı.

MUHALEFETTEN FARKLI ELEŞTİRİLER

MHP'li üye Atilla Kaya raporu, "fiyasko" olarak nitelendirirken CHP'li üye Levent Gök ise, "Yaşananlar adi bir vaka olarak kayıtlara girdi. Rapor ayıplı, komisyon ve insan hakları tarihine kara bir leke olarak geçecek. Bu raporun altından kalkamayacaksınız" dedi.

RAPOR 3'E KARŞI 5 OYLA KABUL EDİLDİ

TBMM Uludere Alt Komisyonu, bir yılı aşkın süredir yürüttüğü 34 kaçakçının hayatını kaybettiği Uludere olayına ilişkin raporunu tamamladı. 76 sayfalık rapor, muhalefetin 3 oyuna karşı 5 AK Partili'nin oyu ile kabul edildi.

Dün, Alt Komisyon üyelerine dağıtılan rapor toplantı sonrası basına sızmaması gerekçesiyle topladı. Rapor önümüzdeki günlerde İnsan Haklarını İnceleme Üst Komisyonu'nda nihai olarak karara bağlanacak. 3 saat süren toplantıda değerlendirilen 76 sayfalık raporun 62 sayfasında olayın gelişimi, askeri yetkililer, yerel yöneticiler ve köylülerin ifadeleri ile komisyonun bölgedeki ziyaretlerine ilişkin değerlendirmeler yer alıyor.

PKK'LININ "GRUPTA TERÖRİSTLER VARDI" İFADESİ

Bu bölüme ayrıca, özel yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gönderilen K.A. isimli PKK'lının, kaçakçı grubun içinde 2 PKK'lının da yer aldığına ilişkin ifadelerinin yer aldığı belgede de konuldu. Raporda vefat edenlerin ailelerine Terörle Mücadele Yasası kapsamında yapılan yardımın dışında 3,4 milyon TL'lik kaynak sağlandığı ifade edildi.

ULUDERE'DE KASIT YOK İHMAL VAR

"Vur" emrinin kim tarafından verildiği ve sorumlulara ilişkin herhangi bir ifadenin yer almadığı raporda, "kaçakçı gruplar içine PKK'lıların da sızabildiği" vurgusu yapıldı. Raporda, "özür dilenmesi" yönünde herhangi bir ifadeye de yer verilmedi.
Komisyonda, MHP'li Atilla Kaya'nın, "devletin bilerek sivilleri bombalamayacağına, olayda herhangi bir kasıt olamayacağı, ancak ihmalin vurgulanabileceğine" yönelik sözleri üzerine Ak Partili üyeler "olayda kasıt yoktur" ifadesinin rapora girmesi yönünde önerge verdi. Böylece rapora "kasıt yok" ifadesi eklendi.

Raporda, olaya ilişkin daha önce komisyon üyeleri tarafından dile getirilen, "hiyerarşik ve zincirleme sorumluluk, ihmal ve hata" gibi Genelkurmay'ı hedef alan ifadelere de yer verilmedi.

"KOORDİNASYON VE YETKİ EKSİKLİĞİ VARDI"

Raporda, sivil ve askeri yetkililer arasında "koordinasyonsuzluk" ve "yetki karmaşası" olduğu vurgusu yapılırken, ilk Heron görüntüleriyle bombalama arasında geçen 3,5 saatlik süreye dikkat çekilerek, "daha geniş, daha derin ve sağlıklı analiz edilebilmeliydi" ifadeleri kullanıldı.

Raporun öneriler bölümünde, sınır güvenliği ve kaçakçılığın önlenmesine ilişkin detaylı önerilere yer verildi. Sınırın düz bölgelerinin kafesler ve dikenli tellerle, dağlık bölgelerin ise elektronik gözleme sistemleriyle kontrol edilebileceği vurgulanan raporda, yeni sınır kapısı açılması önerildi.

Raporda, valilerle askeri birimler arasındaki koordinasyon noksanlığının giderilmesi için valilerin operasyon yetkisinin artırılması ve bu yönde mevzuat değişikliği yapılması gerektiği de ifade edildi.