BIST 9.727
DOLAR 35,22
EURO 36,78
ALTIN 2.974,30
HABER /  DÜNYA

Komanda böcekler görev başında

Karabük Orman İşletme Müdürlüğü, orman zararlarıyla biyolojik mücadele kapsamında laboratuarlarda ürettiği Latince adı Thanasimus formicariu...

Abone ol

Karabük Orman İşletme Müdürlüğü, orman zararlarıyla biyolojik mücadele kapsamında laboratuarlarda ürettiği Latince adı Thanasimus formicarius olan yırtıcı (komanda) böcekleri ormanlara bırakmaya başladı.
Karabük Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzunsoy, 2 yıl önce faaliyete soktukları laboratuarda ürettikleri yırtıcı (komanda) böceklerini ağaçları kurutan böceklere karşı ormana saldıklarını söyledi. Türkiye’nin yüzde 70’i ormanlarla kaplı kenti olan Karabük’te Orman İşletme Müdürlüğü tarafından göknar ve Çam ağaçlarını kurutan kabuk böceklerine karşı üretilen Komanda böcekler bugün Keltepe ormanlarına salındı. Bu yıl hedeflerinin 6 bin komando böceği üretmek olduğunu ve şuana kadar 2 bin 839 adet ürettiklerini anlatan Karabük Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzunsoy, “En az orman yangınları kadar tehlikeli olan kabuk böceği zararlısına karşı önlem almak ve mücadele etmek için kendi laboratuarlarımızda ürettiğimiz faydalı böcekleri ormanlarımıza salıyoruz. Birkaç yıl önce Karabük Orman İşletme Müdürlüğümüzde özellikle göknar kabuk böceklerine karşı faydalı böcek üretimi sağlanması için laboratuar kurduk. Bu laboratuarda her yıl belli sayıda faydalı böcekleri üretip ormanlarımızın korunması adına doğaya salıyoruz” dedi.
Göknar kabuk böceği özellikle yetişme ortamının iyi olmadığı yerlerde göknar ağaçlarında çok ciddi şekilde hasarlara yol açıp ağaçların kurumasına yol açtığını da anlatan Uzunsoy, şunları söyledi:
“Bu yıl hedefimiz 6 bin yırtıcı böceği üreterek ormanlara salımını gerçekleştireceğiz. Şuana kadar 2 bin 839 böceği ürettik. Bu salımını yaptığımız komanda böceği göknar ağaçlarında ve kısmen çamlarda bulunan kabuk böceğini yiyerek besleniyor. Bugün 240 adet komando böceğini salımını yapacağız. Her iki günde bir ekiplerimiz zarlı böceklerin yoğun olduğu bölgelerde ormana salınacak.”
Orman İşletme Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Zuhal Aslan ise, Komanda böceklerin üretimi hakkında bilgi vererek, “Ormanlarda bulunan böcek tuzaklarından toplanan ergin böcekleri laboratuarlarımızda çiftleştiriyoruz. 10 gün kavanozlarda çiftleştiriyoruz ve daha sonra ormana salıyoruz. Ergin böceklerin bıraktıkları yumurtaları 8 gün boyunca karanlık ortamda besliyoruz ve ortaya çıkan larvaları 30 gün boyunca kabuk böceği ile besledikten sonra tek tek tüplere koyarak ormana salımlarına başlıyoruz” dedi.
(İHA)