BIST 10.086
DOLAR 35,31
EURO 36,72
ALTIN 2.994,58
HABER /  GÜNCEL

Kolonya alırken bu tuzağa düşmeyin

Kurban Bayramı'nın gelişiyle birlikte piyasaya çıkan sahte kolonya hayat karartıyor İşte sahte kolonyanın insan üzerindeki korkunç etkileri...

Abone ol

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte piyasaya çıkan sahte kolonyalarda kullanılan metil alkol, insan sağlığı üzerinde ciddi tahribatlara yol açabiliyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Hilal, açıklamada, sanayide çözücü olarak sıkça kullanılan metil alkolün oldukça toksik bir madde olduğunu söyledi.

Berrak ve renksiz olan metil alkolün 'tahta alkolü', 'odun ruhu', 'metanol' ve 'carbinol' olarak da adlandırıldığını ifade eden Hilal, ''Tahtanın distile edilmesiyle elde edilir ve ilk haliyle gerek tadı ve gerekse kokusu nedeniyle içilmesi pek tercih edilmez. İleri damıtma işlemleri sonrasında oral olarak alıma uygun hale gelir. Ucuz olması ve kolay elde edilebilmesi nedeniyle özellikle kaçak içki yapımında sıkça kullanılmaktadır. Meydana gelen zehirlenmeler çoğunlukla kaza veya intihar orijinlidir'' dedi.

Metil alkolün deriden, solunum sisteminden ve sindirim sisteminden vücuda alındığına dikkati çeken Hilal, metil alkolün toksik etkiye neden olan metabolitlerinin karaciğerde formaldehid ve formik aside dönüştüğünü söyledi.

Zehirlenmedeki erken belirtilerin bulantı, kusma ve abdominal ağrı gibi özel olmayan bulgular olduğunu belirten Hilal, ''Geç belirtiler ise formik asit ve laktik asitin birikimi ve ikincil gelişen asidoz ile beraberdir. Görmede bulutlanma, genişlemiş göz bebekleri ve körlüğe kadar değişebilen göz bulgularının yanı sıra, komadan ölüme kadar giden nörolojik belirtiler vardır. Yaşayan şahıslarda parkinson benzeri semptomlar ve körlük olabilir. Metabolik asidoz ve buna bağlı solunum depresyonu ile ölüm gözlenir. Literatürde karaciğer yetmezliği, organ yetmezliği, kusma ve aspirasyon sonucu ölümler de yer almaktadır'' diye konuştu.

İnsanların tükettiği ürünlerde metil alkol kullanılmasının halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Hilal, şunları söyledi:

''Kolonyada metil alkol kullananlar insana vereceği zararın ciddiyetini bilmemektedirler. Tüketicinin kolonyada metil alkol varlığını kullanırken anlaması mümkün değildir. Denetim, kaçak üretimin önlenmesiyle olur. Tüketiciler kaliteli ürünleri almalıdırlar''

-''1 liraya kolonya satın alma dönemi kapandı''-

Kolonya üreticisi Murat Kılıç ise Kurban Bayramı ile birlikte satışlarda artış olduğunu belirterek, sahte ve kalitesiz kolonyaların sektöre darbe vurduğunu söyledi.

Kolonya tüketiminin artmasıyla birlikte merdiven altlarında üretilen kalitesi düşük, ucuz ve düşük esanslı kolonyaların piyasaya dağıtıldığına dikkati çeken Kılıç, ''İçinde metanol olabilen, çok düşük esans değerleriyle üretilen kolonyalar maalesef sektöre büyük darbe vuruyor. Özelikle bayramlarda vur-kaç taktiğiyle yapılan kolonyalarda, denetimsizlikten kaynaklanan boşluklar var. Sektörü en çok zorlayan şey iki, üç gün içinde piyasaya giren ve hızla geri çekilen merdiven altı üretimler'' dedi.

İnsan sağlığı üzerinde ciddi tahribatlara yol açabilen metanolün odun kömüründen üretilen ucuz bir alkol çeşidi olduğunu belirten Kılıç, şu şekilde konuştu:

''Metanol çok kalitesiz bir alkol çeşidi. Odun kömüründen yapılan, sanayide kullanılan, kozmetikte kullanılamayacak bir alkol çeşidi. Nasıl elde ediyorsa bazı üreticiler, maliyetleri yüzde 50 aşağı çekecek şekilde metanollü kolonya üretip piyasaya sürüyorlar. Bir şeyin bedeli vardır. O bedelin altında bir şey satılıyorsa o işte bir iş vardır. 1 liraya kolonya satın alma dönemi kapandı ama 1 liraya kolonya satılıyor. Belki çocuğunuza birçok şeyde dikkat ediyorsunuz ama kolonya aldığınızda içindeki metanolden dolayı çocuklarının zehirlenebileceklerini ve kör olabileceklerini düşünmüyorsunuz. İnsanların bu konuda biraz daha düşünceli ve dikkatli olmaları lazım. Metanolü insanların anlama şansı yok, kimyasal analizle çözülebilen bir şey. Kolonyayı bildiğiniz kolonyacılardan ve firmalardan alın.''