BIST 9.390
DOLAR 34,46
EURO 36,34
ALTIN 2.865,00
HABER /  GÜNCEL

Kolombiya'nın yeni imajı

Kolombiya'da hükümet onlarca yıl, solcu gerillalar ve uyuşturucu baronlarıyla çatıştıktan sonra, ülkenin kokain ve şiddetle özdeşleşen imajını değiştirmeye çalışıyor.BBC Muhabiri Huw Cordey'in izlenimleri

Abone ol

Kolombiya'da hükümet onlarca yıl, solcu gerillalar ve uyuşturucu baronlarıyla çatıştıktan sonra, ülkenin kokain ve şiddetle özdeşleşen imajını değiştirmeye çalışıyor.

Karayip kıyılarındaki Cartegena turistlerin gözde mekanlarından

"Kolombiya nesiyle meşhur?" diye sorulduğunda alacağınız yanıtlar genelde "Kokain, solcu FARC gerillaları ve meşhur uyuşturucu taciri Pablo Escobar" olur. Kolombiya BBC'nin çalışması tehlikeli yerler listesinde hep vardır.

Bu listeyi belirlemek her yıl bir araya gelen komitenin hep, "Evet, Kolombiya'nın dışında nereler var?" diyerek başladığını hayal ederim.

Kolombiyalılar bana işlerin değiştiğini söylüyordu. Ama Bogota Havaalanı'ndan çıkarken "Ne kadar değişti acaba?" diye düşünüyordum.

Arkadaşım Fransisco Forero'yla buluşmayı beklerken, silahlı kişiler tarafından bir otomobilin arkasına sokulup, kaçırılır mıyım ki? dedim.

Ya da, biri yaklaşıp "Uyuşturucu ister misin gringo?" der miydi?

Biri yanıma yaklaştı gerçekten, ama sadece nazikçe şehir merkezine taksi isteyip istemediğimi sordu.

Beni alacak araç geldiğinde her şey normaldi. Sonra şehir merkezinde bir restorana gittik, orada da her şey normaldi.

Radarla takip

Fransisco'ya "Artık hep böyle mi?" diye sordum. "Elbette" dedi, "Tabi ki benim Bogota'da benim de geceleri gitmek istemeyeceğim yerler var. Ama hangi şehirde yok ki? " diye ekledi.

Ertesi gün, zengin Kolombiyalı işadamı Jorge Londono'nun, Bogota'ya bir saat uçuş mesafesindeki özel malikânesine konuk olduk.

Kolombiya hükümeti kokain ticaretine karşı uzun süredir savaşıyor


Kolombiya'da yaşanan sıkıntılara ilk kez tanık oldum. Kalkış pistine çıkmadan önce uçak ve bizler de narkotik polisi tarafından kontrol edildik.

Havadayken de bir radar bizi izledi.

Kalkarken pilot bir vericiyi gösterdi. Verici kontrol kulesine sürekli sinyal gönderiyordu. Bunu görünce rahatladım, çünkü sinyal gitmezse hava kuvvetlerinin yasal olarak uçağı düşürme hakkı vardı.

Tüm bu güvenlik önlemleri tek bir amaçla alınıyor. O da, ülkedeki uyuşturucu akışını engellemek. Önlemler işe yarıyor gibi görünüyor, çünkü uyuşturucu kaçakçıları başka yerlere gidiyor.

Kolombiya'nın son birkaç yılda ne kadar değiştiğini anlamanın en iyi yöntemi, Fransisco ve Jorge'ye sorular sormak.

Fransisco, Google'ın Kolombiya'daki en yetkili ismi, ayrıca bir fotoğraf tutkunu. Ülkenin en uzak, vahşi bölgelerini fotoğraflamayı seviyor.


Jorge'nin ise 21 farklı kentte, sık sık ziyaret ettiği otelleri var. Ayrıca bir macera tutkunu, Orinoco Nehri'ni ve nehri binlerce kilometrelik ormanları dolaşmış.

Kokain mi, Shakira mı?

Dolayısıyla, tecrübelerine dayanarak bir Kolombiya haritası uzattım ve nerelere gitmemem gerektiğini sordum.

Sınır bölgelerinde üç küçük daire çizdiler. İkisi Venezuela, biri Ekvador sınırındaydı.

Bu alanlar ülkenin yüzölçümünün yüzde 5'inden daha az.

Kolombiya'nın en büyük ihracı Shakira mı?

Tabi bu Kolombiya'daki güvenlik durumunun tam bir analizi değildi. Ama çoğu Kolombiyalının düşüncelerini temsil ediyordu.

Genç Kolombiyalılara "Ülkenin en önemli ihracı nedir?" diye sorarsanız. Kokainden çok "Shakira" diyeceklerdir.

Peki ya FARC? Onlar da geriliyor gibi görünüyor. Sadece örgütün kendisi değil, halk üzerindeki etkileri de. Geçen hafta yapılan ulusal bir kamuyou yoklamasına katılanların sadece yüzde 3'ü örgüte sempatiyle baktığını söyledi.

Acaba Kolombiya gelecekte BBC'nin çalışılması tehlikeli yerler listesinde yer almayacak mı?

Bu biraz, eski ve sadık bir hizmetkârı kaybetmek gibi olacak, ama hiç kuşkusuz çok sayıda Kolombiyalı bundan büyük memnuniyet duyacak.