BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.064,70
HABER /  GÜNCEL

Kolombiya: Farc'tan 'barış görüşmelerine ELN de dahil edilsin' çağrısı

Kolombiya'da isyancı Kolombiya Silahlı Devrim Güçleri (Farc),hükümete barış görüşmelerine ülkenin ikinci büyük isyancı grubu Ulusal Kurtuluş Ordusu'nu da (ELN) dâhil etmesi çağrısında bulundu.

Abone ol

Kolombiya'da isyancı Kolombiya Silahlı Devrim Güçleri (Farc), hükümete barış görüşmelerine ülkenin ikinci büyük isyancı grubu Ulusal Kurtuluş Ordusu'nu da (ELN) dâhil etmesi çağrısında bulundu.

'Timoçenko' adıyla bilinen Farc lideri, taleplerinde ısrarcı olduklarını belirtti. Timoçenko, Farc internet sitesinde yayımlanan mesajında "Devrimci hareket olarak, ELN'nin barış görüşmelerine katılması yalnızca bizim için değil, hükümet ve Kolombiya halkı için de önemli ve gerekli. Bu bir hak ve gerçekleştirilmesi mümkün olan bir şeydir."

Fakat Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'un barış sürecini eleştirenler, Farc'ın ELN'yi görüşmelere dâhil etmeye çalışarak oyalama taktikleri uyguladığını ve grubun askeri çatışmadan vazgeçmek istemediğini söylüyor.

Devlet Başkanı Santos, Pazartesi günkü açıklamasında FARC ve ELN liderleri arasında bir toplantı ayarladığını ifade etti. Bogota'daki Birleşmiş Milletler temsilciliği bu adımı memnuniyetle karşıladı.

Hükümet, ELN ile bir yıldan uzun bir süredir gizli müzakereler yürütüyordu.

Kolombiya hükümeti ve Farc arasında Havana'da yapılan barış görüşmeleri de yaklaşık 2 yıldır devam ediyor.

Siyasi çözüm arayışı

ELN'nin 'Gabino' adıyla bilinen lideri, hareketin resmi barış müzakerelerine katılması için görüşülmesi gereken az sayıda madde olduğunu belirtti ve "Gündemle ilgili yüzde 80 oranında anlaştık ve yüzde 20'nin ise hala resmen masaya yatırılması gerekiyor" dedi.

Çatışmalara barışçıl bir çözüm bulunmasının, üyelere af tanınması anlamına mı, yoksa savaş suçlarından hapis cezası almaları anlamına mı geldiği sorusu, Farc ve ELN için en çok zorluk çıkaran noktalardan biri.

Reuters haber ajansına konuşan ELN lideri Gabino, "Çatışmaya siyasi bir çözüm arayışımızın beledini hapis cezasıyla ödememiz gerektiğini düşünmek çok anlamsız" dedi.

Küba Devrimi'nin etkisiyle 1964 yılında kurulan ELN, Kolombiya silahlı güçlerine karşı ormanlardaki üslerini kullanıyor. ELN'nin yaklaşık 2000 üyesi olduğu tahmin ediliyor.

Havana'da yürütülen barış görüşmelerinin sonuncusu 8 Mayıs'ta gerçekleşti. Farc'ın, paramiliter grupların dağıtılması çağrısı yaptığı son görüşmelerde, aylardır tartışılan mağdurlara tazminat ödenmesi konusunda ise fikir birliği çıkmadı.