Kölelik Hakkında 9 Enteresan Gerçek
Başlangıcından bu yana toplumların bir parçası oldu kölelik. ama köleliğin, tarihsel süreci hakkında gerçekte ne kadar bilgimiz var? 21. yy. dahi devam eden bu insanlık dışı uygulama nerden geldi, neden ve nasıl hala devam ediyor? işte köleliğin tarihiyle ilgili 9 önemli...
Başlangıcından bu yana toplumların bir parçası oldu kölelik. Ama köleliğin, tarihsel süreci hakkında gerçekte ne kadar bilgimiz var? 21. yy. dahi devam eden bu insanlık dışı uygulama nerden geldi, neden ve nasıl hala devam ediyor? İşte köleliğin tarihiyle ilgili 9 önemli gerçek!
Virginia’da Başladı:
Kölelik resmen, 1654'te Virginia'da kuruldu. Tarihin bilinen ilk resmi kölesi Anthony Johnson’dur. Yine bir siyah olan John Casor’a olan borcu nedeniyle, Carsor’un resmi kölesi olarak hakkında mahkeme kararı çıkmıştır. Johnson, yıllar önce, John’a olan borcunu geri ödemek için, anlaşmalı hizmetçi olarak Virginia’ya getirilmişti. Sadece yiyecek karşılığında düzenlenen bir kontratla yıllarca bu kişiye hizmet etti. Johnson’un karısının elindeki değerli şeyleri satmasıyla borcunu ödeyen Johnson, kontratını aldı ve özgürlüğüne kavuştu. İlk resmi durum tanınan köle olarak tarihe geçen Johnson daha sonra çok zengin oldu ve Afrika’dan kendi kölelerini getirtti.
Yakıcı Keşif:
On sekizinci yüzyılın ikinci yarısında kölelik, çiftçilerin, emek gerektiren işlerle daha az uğraşmaya başlamasıyla Birleşik Devletler'de doğal olarak kaybolmaya başlıyordu. Birçok köle sahibi, kölelerini özgür bıraktı ve köleliğin, tamamen ortadan kaybolacağı düşünülmeye başlandı. Bir şeyler değişiyordu. 1793’te Eli Whitney, çiğ pamuk için pamuk ayıklayıcıyı işlemi kolaylaştıran bir alet icat etti. Bu, tek bir adamın, önceden bir günde elli kez elleriyle yapabildiği için saniyeler içinde yapan bir aletti. Bu, pamukla beraber birçok farklı ekinin çok kısa sürede toplanmasını ve işlenmesini sağladı ve kölelik günümüz modern köleliğinin şeklini almaya başladı
Kelime Anlamı:
‘Köle’ sözcüğünün yabancı dillerdeki karşılığı ‘slave’dır. Bu sözcük Slav ırkından gelen insan demektir kök itibariyle. Yunanca ‘sklabos’ kelimesinden gelen ‘slave’ yani ‘köle’, Vikinglerin Slavları yakalayıp köle olarak Romalılara satmaları nedeniyle kullanılmıştır. Kelimenin tüm dillerde yaklaşık 580 benzer karşılığı vardır. Türkçede ‘hizmetçi’ denilen ‘servant’ ya da yine Türkçede ‘servis’ elemanı kelimelerinin hepsi Slav sözcüğünden türemiştir.