BIST 9.725
DOLAR 35,18
EURO 36,72
ALTIN 2.970,51
HABER /  GÜNCEL

Kök hücreden diş yapılacak

Teknoloji ve bilim hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Özellikle sağlık sektörü, gelişim konusunda oldukça hızlı. Şimdi de kök hücreden diş yapılama seviyesinde.

Abone ol

Bugün için hücrelerden doku yapma çağı yavaş yavaş başladı. Teknoloji ve bilim, bize diş doktorları ve hasta bakımından oldukça komplike ve zor bir işlem olan metal implantların uygulamasını daha kolay ve hastanın kendi dokusuyla tamamlaması üzerine yenilikler getiriyor. Örneğin, kök hücrelerden elde edilen doğal diş, implant yerine yakın bir gelecekte kullanabilecektir. Bundan iki yıl önce Californiya Üniversitesi'nde laboratuarda farenin bütün dişlerini üretmek mümkün olabildi.

KÖPEK BALIĞI İNCELENDİ
Araştırmacılar daha da ileri giderek, köpek balıklarının diş sistemini inceledi. Köpek balıklarındaki devamlı diş yenilenme olayını aydınlığa kavuşturarak, bunların insanlara da tatbik edilebilme yöntemlerini araştırmaya başladılar. Bugün için hastanın kemik dokusundan alınan hücrelerle laboratuarda istenildiği kadar kemik üretmek mümkün olabiliyor. Gelecekte aynı şekilde diş eti dokusu ve mine dokusu üretilebilecektir. Böylece, diş çürüğü olduğunda dolgu olarak oraya yabancı bir madde konmayacak, hastanın kendi mine dokusu kaybolmuş dokunun yerine dolgu materyali olarak yerleştirilecek. Kök hücreler üzerinde bu tip araştırmalar başladı. Amerika Birleşik Devletleri'nde süt dişi bankaları kuruldu. Çünkü süt dişinin öz kısmında çok fazla miktarda kök hücrenin bulunduğu 2004 yılında anlaşıldı. Bu hücrelerin ileride kullanılmak üzere bir bankada muhafaza edilmesi ve kök hücre gerektiği zaman diş özünden alınan hücrelerle herhangi bir hastalığın tedavisi amaçlanmıştır. Nitekim ilk deneme Parkinsonlu bir hastaya uygulandı ve diş özündeki sinir hücrelerinin burada kök hücre görevi yaparak hastayı iyileştirdiği tespit edildi.

ALT ÇENE ÜRETİLDİ
Ayrıca, kanser sonunda kaybedilmiş bir alt çene, matris hazırlamak suretiyle hastanın sırt adaleleri içine yerleştirilmiş ve adalelerde bulunan kök hücreler vasıtasıyla kalıp içinde alt çene kemiği geliştirildi. Sonra, bu çene sırt adalelerinden alınarak, hastanın alt çene bölgesine monte edildi. Bunun gibi, ileride teknolojik bakımdan diş hekimliğinde pek çok gelişmeler olacaktır.

SABAH