BIST 9.611
DOLAR 34,58
EURO 36,18
ALTIN 2.966,26
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Kök hücreden bunu da yaptılar

Hollandalı bilimadamları bir inekten aldıkları kök hücrelerden köfte üretmeyi başardı.

Abone ol

Canlı hayvan üretiminin çevreye olan etkisi ve gıda yetersizliği gibi konulara büyük etkileri olması beklenen çalışmayı, Maastricht Üniversitesi'nden Profesör Mark Post ve ekibi yürüttü.

İnekten alınan kök hücreler önce kas liflerine, daha sonra ise köfteye dönüştürüldü. Bilim adamları, bir ineğin kas hücrelerinden elde edilen kök hücreleri, laboratuvarda çeşitli kimyasal ve besleyici maddelerle çoğalttı.

Üç hafta içinde elde ettikleri bir milyondan fazla kök hücreyi küçük kaplara paylaştırdı. Kök hücreler bu kaplar içinde üremeye devam ederek bir santimetre uzunluğunda ve birkaç milimetre kalınlığında kas liflerine dönüştü. Bu kaplardaki lifler donduruldu ve üretime devam edildi. Yeterli miktarda kas lifi elde edildiğinde ise bu etler bir araya getirildi ve ilk laboratuvar köftesi ortaya çıktı.

Maliyeti 300 bin dolardan fazla olan projenin ayrıntılarıyla ilgili profesör Post, "Bu çalışmayı yapmamızın başlıca nedeni, canlı hayvan üretiminin çevre için iyi olmaması ve üretimin talebi karşılamaya yetmeyecek olması" dedi.

Kök hücreden üretilen köftenin bugün İngiltere'nin başkenti Londra'da tanıtılması ve tadılması bekleniyor.