Temyiz mahkemesinden hükümete embriyonik kök hücre araştırmalarına fon ayırma izni.
Abone olABD Temyiz Devre Mahkemesi ABD federal hükümetin embriyonik kök hücre araştırmalarına fon ayırmasının kanunlara aykırı olmadığına hükmetti. Mahkeme aldığı kararla federal hükümete bağlı bir kuruluş olan ABD Ulusal Sağlık Kurumu'nun (NIH) söz konusu araştırmaya fon ayırarak, Dickey-Wicker kanununu ihlal ettiği iddiasıyla açılan davayı düşüren alt mahkemenin kararını onaylamış oldu.
ABD'de Dickey-Wicker adıyla anılan, 1996'da yürürlüğe giren kanun, embriyoya zarar veren çalışmaların vergi mükelleflerinden elde edilen gelirle karşılanmasını yasaklıyor.
Washington'daki ABD Temyiz Devre Mahkemesinin 3 üyeli yargıçlar heyetinin kararını okuyan Başyargıç David B. Sentelle, ''Dickey-Wicker, önceden elde edilmiş olan embriyonik kök hücreler için, bunların zaten embriyo olmamaları nedeniyle federal fon ayrılmasını yasaklamıyor çünkü bu projelerde insan embriyosu veya yok edilmiş embriyo bulunmuyor'' dedi.
Mahkemenin bu konuda daha önce açılan benzeri bir davada da bu tip araştırmalara izin verilebileceğine hükmettiğini hatırlatan Sentelle, bu nedenle davacıların ''olağanüstü durumların'' varlığını ortaya koymamaları halinde bu konudaki içtihadın oluşturulmuş olduğunu ve bu konuyu yeniden değerlendirmeyeceklerini söyledi.
Araştırmacılar kök hücreler sayesinde bir gün, omurilik yaralanması, Parkison hastalığı ve diğer rahatsızlıkların tedavi edileceğini ümit ettiklerini belirtiyor.
Araştırmacılar araştırmalarda kullanılan kök hücrelerinin kısırlık tedavi merkezlerindeki zaten ölü durumda bulunan embriyolardan çok eski tarihlerden alınmış olduğunu hatırlatıyor.
Karşı görüşte olanlar ise kök hücrelerin yok edilmiş embriyolardan alındığı gerekçesiyle bu konuda araştırma yapılmasına karşı çıkıyor.
Bu görüşü savunanlar, şu anki araştırmalarda kullanılan kök hücrelerin embriyolardan çok önceden alınmış olmasına karşın araştırmaların başarıya ulaşması durumunda bunun yeni embriyoların yok edilmesine yol açmasından korktuklarını ifade ediyor.