İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarım sektörüne desteklerinin artarak süreceğini söyledi.
Abone olİzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı, önümüzdeki dönemde tarıma ve yerli üreticiye destek vermeye devam edeceğini açıkladı.
Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir İl Tarım Müdürlüğü ve İzmir Ziraat Odası ortaklığında İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından desteklenen “İyi Tarım, Yüksek Bilgi ve Teknoloji” projesinin tanıtım toplantısında konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınmayı sağlamak için üreticiye yönelik desteklerini artırarak sürdüreceklerini söyledi.
“Biz bu kenti nasıl kalkındırırız’ düşüncesinden yola çıktık” diye konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir’i kalkındırmanın reçetesi, hazırladığımız stratejik planda yazıyor. Stratejik planda uyguladıklarımız var, bürokratik prosedürler nedeniyle henüz uygulayamadıklarımız var. Sabırla, inatla, dersimize iyi çalışarak hedeflerimizi başarabileceğimize inanıyorum. Art niyetsiz çalışıyoruz. İnsanımıza, kentimize, ülkemize, farklı sektörlere, iş kollarına yol açmak istiyoruz. Sağolsunlar, bu konuda İzmirli vatandaşlarımız da bize yoğun destek veriyor. Biz de yaptığımız çalışmalarla başarmak istiyoruz. Bu çalışmalara devam edeceğiz, devam etmek de zorundayız. Yapacak çok işimiz var, daha yolun başındayız.”
ÇİÇEKÇİLİK VE HAYVANCILIK ORGANİZE BÖLGELERİ YOLDA
Yerelde tarımı teşvik etmek için yapılması gereken en temel çalışmanın toprak ve su havzalarını korumak olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Evsel atıkların ve sanayi atıklarının arıtılması, toprağın temiz olması gerekiyor. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak, evsel atıkların arıtılması konusunda tesislerimizi devreye alıyoruz. En son Kemalpaşa biyolojik atıksu arıtkmamızı açtık, henüz resmi açılışını yapmamış olsak da 100 bin kişi kapasiteli Aliağa arıtması da devreye alınmış durumda. İzmir’in arıtma sorununu çok büyük ölçüde çözdük. Sadece 3 – 4 tane yapacağımız küçük arıtma var, o kadar. Onların da yer tespitleri yapılıyor” dedi.
Göreve geldiğinden bu yana Türkiye’de arazi yollarını asfaltlayarak, topraktan alınan verimi ve ürün çeşitliliğini artıran ilk belediye başkanı olduğunu hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, yerel üreticiyi desteklemek için, Bayındır’dan çiçek, Ödemiş-Bademli’den fidan, Tire’den süt alarak “sözleşmeli üretim” modelini hayata geçirdiklerini ve üreticiyi çok büyük finansal krizlerden kurtardıklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu Bayındır-Arıkbaşı’nda çiçekçilik organize bölgesi, Halilbeyli ve Seyrek’te ise hayvancılık organize bölgeleri kurmayı hedeflediklerini ve bu konudaki çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.
Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen organik tarım çalışmalarının büyük ilgi gördüğünü belirten Başkan Kocaoğlu, üreticilerin yıllardır uyguladıkları geleneksel tarım uygulamalarına bilimi katma konusunda çok istekli olduklarını ve organik tarım uygulamalarının çok büyük talep gördüğünü vurguladı.
JAPONYA İLE BİR DEĞİLİZ
Toplantı katılımcılara ekonomik konularda değerlendirmelerde de bulunan Başkan Kocaoğlu, “Türkiye uzun zamandır ürettiğinden çok daha fazlasını tüketiyor. Bizim en büyük açmazımız bu” diye konuştu. Geçtiğimiz sene gündeme getirilen “ekonomik durgunluğa karşı alışveriş yapın” projesine de değinen Başkan Kocaoğlu, bir ülkede uygulanan ekonomik teşvik politikasının diğer ülkelerle aynı şekilde uygulanamayacağını vurgulayarak şöyle konuştu:
“Japonya, Almanya gibi ülkeler için harcama yaparak ekonomiyi canlandırmak doğru bir yoldur. Tasarrufu olan, bankada parası bulunan, harcamayan insanları alışverişe teşvik ederek ekonomiyi canlandırmak doğru bir düşüncedir. Ama bizde her şey son limite dayanmış, kredi kartları limitte, borçlar limitte, bankada para yok; bu durumda da ‘para harcayın’ demek doğru bir reçete değil. Biz tam tersini yapmalı, tasarruf etmeliyiz. Sermaye yaratmak için üretmeliyiz, dünya standartlarında üretmeli ve ihracat yapmalıyız. Türkiye ekonomisine ABD ya da Japonya ekonomisine baktığımız gözle bakarsak hata yaparız.”