Türkiye'de belki de ilk defa kadınlar erkekleri köyden çıkardı ve "Erkeksiz bir gün" geçirdi.
Abone olTürkiye'de belki de ilk defa kadınlar erkekleri köyden çıkardı ve "Erkeksiz bir gün" geçirdi. Köy kahvesini, fırınını, marketini, bakkalını ve meydanını süsleyen kadınların düzenlediği 'Saraylı Köyü Birinci Kadınlar Festivali' Kocaeli'nde büyük ilgi gördü. Bir günlüğüne tüm işletmeleri kadınlar çalıştırdı, hasılatı topladılar. Kocaeli'nin en eski köylerinden olan Bizans kalıntılarının bulunduğu Gölcük'e bağlı Saraylı köyünde gerçekleşen etkinliğin 'fikir anası' ise muhtar Rıfat Büyükbudak'ın eşi Nilay Büyükbudak.
FİKİR, MUHTARIN EŞİNDEN
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden esinlenerek böyle bir etkinliği düzenleyen Nilay Büyükbudak, bu fikrini önce muhtar eşine açtı. İki dönemdir köyde muhtarlık yapan Rıfat Büyükbudak, önce eşinden gelen öneriye, "Böyle saçma bir şey mi olur? Eski köye yeni âdet getirme" diyerek şiddetle karşı çıktı. Bunun üzerine Nilay Hanım, ihtiyar heyetinde bulunan azaların eşleriyle tek tek görüştü. Bu görüşmeler sonucunda "Kocalarımıza baskı yapacağız ve bu günü düzenleyeceğiz" kararı alındı. Hem muhtarın hem de ihtiyar heyetinin karşı çıktığı "erkeksiz bir gün" etkinliğinin yapılması için kararlı olan ev kadınlarının eşlerini ikna etmeleri o kadar da kolay olmadı. Eşlerini ikna edemeyeceğini anlayan kadınlar, ortak karar alarak "Eşlerimize bir süre surat asıp soğuk davranalım" planını uyguladılar. Bu yöntem başarılı olunca Kocaeli'nde bulunan yaklaşık 25 kadın muhtar ile irtibata geçildi. Aynı zamanda bir kadın olan Gölcük Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral'ın öncülüğünde hareket edildi ve "Saraylı Köyü Birinci Kadınlar Festivali" adıyla festival komisyonu oluşturuldu. Başkanlığı da Saraylı Köyü Muhtarı Rıfat Büyükbudak'ın eşi Nilay Büyükbudak üstlendi. Ve tüm kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde köylerinde 'Erkeksiz bir gün'ü doyasına yaşadı. Nilay Büyükbudak, projesine ilk başlarda kadınların bile "Nasıl olur, eşlerimiz kesinlikle karşı çıkar" diye tepki gösterdiğini söyleyerek, şunları anlattı: "Ama yılmadım, aylarca onları ikna etmek için uğraştım. Sonunda başardım. Bir günlüğüne tüm köyü boşalttık. Sloganımız, 'Erkeksiz bir gün' oldu. Bu sloganımıza da başta eşim olmak üzere birçok erkek karşı çıktı. Ancak amacımızı iyi anlatınca ikna oldular. Bazı işletme sahipleri, eşlerini festival gününden önce işyerlerine götürerek, nasıl satış yapabileceklerinin provasını yaptı. Çekilişler yaptık. Amaç, biriktirdiğimiz parayla tarihi çok eski olan köyümüze müze açabilmek."
TEBRİK TELEFONLARI
Saraylı köyünde kadınların düzenlediği etkinlik tüm Kocaeli'nde büyük ilgi çekti. Muhtarın eşi Nilay Büyükbudak ve düzenleme komitesine tebrik telefonları yağdı. Kentteki bazı kadın derneklerinin önümüzdeki hafta köye giderek düzenleme komitesini tebrik edeceklerini belirten Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Saral, "Köydeki erkeklerle tek tek görüşüldü. Meydan bir günlüğüne de olsa kadınlara bırakıldı. Gölcük Kaymakamı Mustafa Pekdemir'in eşi Gülay Pekdemir, daire müdürleri ve protokol eşlerini de davet ettik. Tüm kadınlar evde yemekler, kurabiyeler, pastalar yaptı. 500 kişiye yemek verdik. Eğlendik. 'Erkeksiz gün'ümüzü gelenekselleştireceğiz" diye konuştu.