Kütahya'da 904 yıllık koca çınar görenleri hayrete düşürüyor.
Abone olKütahya’nın Simav ilçesine bağlı Öreyler beldesindeki 904 yıllık çınar ağacı, heybetli görüntüsüyle görenleri hayrete düşürüyor.
Beldenin Harman Yeri mevkiinde yol üzerindeki “Koca Çınar” lakaplı ağaç, geçirdiği birçok doğal afete ve tabiatın ağır koşullarına rağmen tam 904 yıldır dimdik ayakta duruyor. Öreyler beldesinin MHP’li Belediye Başkanı Özden Akçay, 2009 yılında Kütahya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nda görevli uzmanların, gövdesi üzerinde yaptıkları teknik inceleme sonucu ağacın 900 yaşında olduğu tespit edildiğini, tescillenen Koca Çınar’ın hayat hikayesini bugüne kadar kimsenin bilmediğini söyledi.
BUNCA YILDIR NASIL AYAKTA KALMAYI BAŞARDIĞINI BİLEN YOK
Akçay, “Bırakın Simav’ı, bölgede Koca Çınar’ın yaşında dimdik ayakta durabilen böylesine heybetli başka ağaç yok. Bunca yıldır nasıl dimdik ayakta kalmayı başarmış bunu bilen yok “ dedi.
40 METRE BOYUNDA 7 METRE GENİŞLİĞİNDE
Koca Çınar’ın 40 metrelik boyu ve 7 metre genişliğinde çevresiyle çok uzaklardan bile görünebildiğini ifade eden Başkan Akçay, “Koca Çınar bizim beldemizin bir sembolü. Üstelik doğa fotoğrafçılarının da ilgi odağı.
KOCA ÇINAR İÇİN HER YIL ÇOK SAYIDA FOTOĞRAFÇI GELİYOR
Koca Çınarı görüntülemek maksadıyla her yıl çok sayıda doğa fotoğrafçısı beldemize gelir. Mayıs ayında canlanarak yapraklarıyla gölgesinde piknik yapmak isteyenlere adeta kucak açar. Sonbahar geldiğinde de yapraklarını dökerek kış uykusuna dalar. Her yıl onun tekrar dirilip dirilmeyeceğini merak ederiz. Ancak Koca Çınar yıllara meydan okurcasına her sene yeşerir” dedi.
NELER GÖRDÜ AMA YIKILMADI
Başkan Akçay, Koca Çınar'ın bulunduğu alanın dere yatağı olduğunu, bu nedenle çok sık sel, taşkın ve deprem gibi doğal afetlerle karşılaştığını anımsatarak, şunları söyledi:
“Yeni dikilen ağaçlar en ufak bir sel de yıkılıyor. Oysa Koca Çınar ne seller gördü, ne depremler geçirdi. Onun dimdik ayakta durması herkes gibi bizi de şaşırtıyor.
904 YILDIR AYAKTA DURMAYI BAŞARIYOR
Bunca yıldır her türlü afete rağmen 904 yıldır ayakta. İbret alınması ve gelip görülmesi gerekir. Bir hayat hikayesi var mıdır, yok mudur beldemizde bilen yok. Yaşlılar da bilmiyor. 900 yıllık tarihimize tanıklık ettiği ortada. Biz ona gözümüzün içi gibi bakıyoruz.”
Köy halkından 73 yaşındaki Rafet Yoldaş, “Dedelerimiz atalarımız bize bu ağacın yaşını bilmediklerinden bahsedelerdi. Çevrede geçmişini bilen yok” derken, 75 yaşındaki Halil Ata ise, “Bu ağacın bir hayat hikayesi var mıdır, yok mu dur bilen yok. Heybetli görüntüsüyle bunca yıl dimdik ayakta durması herkesi şaşırtıyor” dedi.