Bir zamanlar dünyanın pek çok yerinden çalışmak için kapısı çalınan Amerika’da rüzgar tersine esmeye başladı.
Abone ol2008’de patlak veren krizin ardından ülkede işsizliğin giderek artması üzerine başka memleketlerin yolunu tutan Amerikalı sayısı gün geçtikçe çoğalıyor.
American Wave Danışmanlık Şirketi tarafından yapılan ankete göre yurt dışına gitmek isteyen 25-34 yaş grubundaki Amerikalıların oranı son 2 yılda 5 kat artarak yüzde 1’den yüzde 5,1’e yükseldi.
GENÇ NÜFUSUN YÜZE 40'I DIŞARIDA ÇALIŞMAK İSTİYOR
ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Amerikalıların yüzde 6,3’ü yurt dışına ya çalışmaya ya da okumaya gidiyor. Bu oran Amerika tarihinin en yüksek rakamı olarak gösteriliyor. Diğer yandan genç ve parlak beyinler de artık ekonomisi yükselen Brazilya, Çin, Rusya ve Latin Amerika’yı ABD'ye tercih etmeye başladı. Genç Amerikalılar arasında da yurt dışında yaşamak ve çalışmak günden güne artan bir trend. American Wave Danışmanlık Şirketi’nin araştırmasına göre ülkedeki 18-24 yaşları arasındaki genç nufüsun yüzde 40’ı Amerika dışında çalışmak istiyor, bu oran 2009 verilerine göre yüzde 15 artış gösterdi. Danışman şirketinin kurucusu Bob Adams, elde edilen anket sonuçlarını, “Çok şaşırtıcı ve beklenmeyen bir durum.” ifadesiyle değerlendirdi. Adams, “Gençlerin birçoğu sanki artık Amerikaya güvenmiyor gibi gözlerini yurtdışına dikmiş.” diyerek de sonuçtan duyduğu şaşkınlığı ifade etti.
5 YIL ÖNCE ABD'DEN AYRILAN CAPO HAYATINDAN MEMNUN
Miami’de yatırımcı kuruluşlarda analist olarak görev yapan Derek Capo, 5 yıl once Amerikadan ayrılarak Çin’e kendi işini kurmak için giden milyonlarca Amerikalı’dan sadece biri. Amerika’daki ekonomik gidişatı beğenmeyen Capo, iş konusunda ciddi adımlar için Pekin’de kendi şirketini kurar ve kısa sürede işlerini büyütür. Firmalara başta Çince olmak üzere yabacı iş imkanları nasıl bulunur gibi programlar veren Capo, şu anki hayatından çok memnun olduğunu dile getiriyor.
Gallub’un anketine göre kalıcı olarak en çok bulunulmak istenen 135 ülke arasında Amerika ilk sıradaydı. Son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar ise Amerika rüyasının değiştiğini gösteriyor.