BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Koç ve Telecom Italia işbirliği

Türk Telekom'un ihalesi, günden güne farklı boyutlara ulaşıyor. Rekabetin iyice kızıştığı ihalede Telecom Italia ve Koç Holding bir birlerini çekmeye başladı.

Abone ol

Türk Telekom'un özelleştirmesi için açılan ihaleye teklif verme süresi uzatılırken, İtalya'nın hâkim cep telefonu operatörü Telecom Italia'nın Koç Holding ile ihalede işbirliği için görüşmelere başladığı; ancak bu görüşmelerin henüz ‘erken safhada' olduğu bildirildi.

Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok satışı için kasımda açılan ihale yatırımcılardan gelen taleple 31 Mayıs'tan 24 Haziran'a uzatılırken şirketlerin konsorsiyum oluşturmaları için son tarih de 17 Mayıs'tan 10 Haziran'a uzatılmıştı. Telekom'un satış sürecine ve şirketlere yakın bir kaynaktan alınan bilgiye göre, Avea'da Türk Telekom ile ortaklığı olan Telecom Italia Mobile'nin ana ortağı Telecom Italia, Koç Holding ve bir finans şirketi ile görüşmelere başladı. Konuyla ilgili bilgi veren kaynak "Telecom Italia ile Koç görüşmeleri başladı; ancak bunlar daha çok erken safhada. Görüşmelerin hızlanması bekleniyor." dedi. Hafta başında gazetelerde Telecom Italia'nın Koç Holding ve Doğan Holding ile ortaklık yapacağı konusunda haberler çıkmış; ancak söz konusu üç şirketin bir ortaklık planladığı şeklindeki haberler gerek Koç gerekse de Doğan grupları tarafından yalanlanmıştı. Ortaklık görüşmelerinde Doğan Holding'in de olup olmadığına dair bir soruya aynı kaynak, "Kesinlikle yok. Zaten yalanlamalar, sadece bu üç şirketin bir arada ortaklık yapısı ile ilgiliydi." şeklinde cevap verdi.

Telecom Italia Başkanı Marco Tronchetti Provera, 10 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Türk Telekom ihalesi için ‘iki muhtemel ortakla' görüşmekte olduklarını ve bu ihale için sadece ‘birkaç yüz milyon Euro' ayıracaklarını söylemişti. Provera, bu muhtemel ortakların telekom değil, ‘biri finans ve biri de sanayi' sektöründen olduğunu ifade etti. Aynı kaynak, bunlardan birinin Koç olması ihtimalinin ‘yüksek' olduğuna dikkat çekerken diğer şirketin Türk şirketi olmayabileceğini de söyledi.

Mustafa Koç’a İtalya yüksek liyakat nişanı

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'a, İtalya ve Türkiye arasındaki dostluk, kültürel ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine sağladığı katkıdan dolayı İtalya yüksek liyakat nişanı olan 'Grande Ufficiale' verildi. İtalya hükümeti tarafından verilen nişan, 2001’de Rahmi Koç'a, 1975’te de Vehbi Koç'a verilmişti. İstanbul'daki Venedik Sarayı'nda düzenlenen resepsiyonda, Koç, nişanı İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili'den aldı. Marsili, Koç'un, İtalya ve Türkiye arasındaki dostluğun yanı sıra ekonomik ve ticari işbirliği ortamının sağlanması ve gelişmesine büyük katkıları olduğunu söyledi. Çok mutlu olduğunu belirten Mustafa Koç da, Fiat ve Unicredito gibi İtalyan ortakları ile yıllardır süregelen dostluk ve işbirliğinin artarak ve güçlenerek süreceğini kaydetti.

Kaynak :