Kobi'lerin yaşadıkları problemleri bir anda çözüme kavuşturacak sihirli formül henüz keşfedilmedi...Fakat dikkatli olunursa çözmek mümkün...
Abone olKobi ölçeğindeki bir firma sahibi karar verir ve istikrarlı bir iş geliştirme programına kendini adarsa içinde bulunduğu durumu gün be gün değiştirebilir. Şimdilik her iş sahibinin kolaylıkla uygulayabileceği en basit formül: Günde 1 saatini işini geliştirmeye ayırmak!
Tatilleri saymazsak (tabi tatil yapan Kobi patronu varsa) 1 yılda ortalama 200 saatlik bir çalışma eder. 200 saatini istikrarlı bir şekilde işinin üzerinde çalışmaya ayıran, bu konuda koçluk desteği alan bir iş sahibi ile bunu yapmayan bir iş sahibi arasında bir fark olmalı değil mi?
Bunun için vakit ayıramayan ve maalesef başarısızlık istatistiklerini oluşturan Kobi'lerde yapılan en büyük hatalara dikkat çekmek istiyoruz. En iyi öğrenme tecrübe derler de, bunun her zaman sizin tecrübeniz olması gerekmez.
Kobi'lerin Yaptığı En Büyük Hatalar Nelerdir?
1. Yönetim sistemlerinin olmaması
İş sahiplerinin, elemanları aracılığıyla verimli sonuçlar yaratabilmesi için elemanların daimi talimatlara ihtiyaç vardır. Eğer yazılı talimatlar yoksa iş sahibi için işleyen yönetim sistemleri yok demektir. Yönetim sistemleri, şirketi çalışan insanlara bağlı değil, sistemlere bağlı olmaya bir adım daha yaklaştırır.
2. Vizyon eksikliği ve prensiplere dayalı amaçların olmaması
İş sahipleri nasıl bir işletmeye sahip olmak gerektiği konusunda zihinlerinde net bir görüntüye sahip değiller. Bu yüzden gerçekle alakası olmayan hedefler belirliyorlar ve bu hedefler de çoğu zaman kâğıt üzerinde kalıyor.
3. Finansal planlama ve gözden geçirmenin olmaması
İşletme sahiplerinin çoğu her sabah işyerini açmanın maliyetini bilmiyor. Finansal planlama ve gözden geçirmeyi nasıl yapacaklarını bilmemek çok ağır bedellere sebep olmakta ve birçoğu işyerini bu yüzden kapamaktadır.
4. İşletmede belli kişilere çok fazla bağımlı olunması
İşletme sahipleri genelde birkaç yıldız elemanlarına bağlanıyor ve sorumlulukları onların almasının kendilerini kurtaracağını düşünüyorlar. Bu yıldız elemanlar bir gün gitmek zorunda olduklarında ise ortada kalıyorlar ve işler sarpa sarıyor. Bu olasılığı elemanlara bağımlı olarak çalışırken hiç hesaba da katmıyorlar, ama bunu düşünmeleri gerekiyor. Bunun yolu da istedikleri gibi sonuçlar elde edecekleri sistemleri yaratmak ve iş yapış şeklini yazılı hale getirmek. Böylece başka elemanlarla da aynı mükemmel sonuçları yaratabilirler.
5. Zayıf pazar segmentasyonu ve stratejisini bilmemek İşletme sahipleri, hedef pazarlarını tanımıyorlar. Müşterileri kimler?
Ürün ve hizmetlerini alan müşterilerinin ihtiyaçları neler bilmiyorlar. Oysa potansiyel müşterileri ile ilgili ne kadar az şey bilirlerse, satışları zayıf, karlılıkları da o kadar düşük oluyor. Karlı müşteri segmentlerini (yada ana hedef pazarlarını) tespit etmeyi öğrendiklerinde ise satışlarını arttırıyor ve doğru hedefe odaklanarak daha az çabayla daha fazla kazanç elde ediyorlar.
6. Şirket hedeflerinin belirlenmesi veya paylaşılmasında başarısızlık
İşletme sahipleri koydukları hedefleri elemanlarının desteğini alacak şekilde nasıl paylaşacaklarının yöntemini ve bunu sürekli kılmanın yolunu bilmiyorlar.
Hedeflerini elemanlarına, müşterilerine, kredi aldıkları kuruluşlara ve mal aldıkları firmalara anlatmadıklarında ise başarısız oluyorlar. Özellikle elemanlar hedefleri bilmediklerinde iş sahibine destek olamıyor. Nasıl anladıysa ve kulaktan dolma bir şekilde katılımda bulunuyor.
7. Piyasa ve rekabet hakkında bilgi yetersizliği
İşletme sahipleri rakiplerinin kimler olduğunu bilmiyorlar ve onlar hakkında bilgiye sahip değiller. Hedef pazarlarını kimlerle paylaşıyorlar veya müşterileri neden kendilerinden değil de rakiplerinden alıyor, bilmiyorlar. Oysa bu bilgi olmaksızın işlerini rakiplerinden farklılaştırmaları mümkün değil. Eğer bu farklılaşma olmazsa da müşterileri onları ancak şans eseri buluyorlar.
8. Yetersiz sermaye veya fon eksikliği
İşletme sahipleri büyüyen bir sermaye sağlamak için nasıl bir plan yapmaları gerektiğini bilmiyor. Oysa her zaman ellerinden bulunandan daha fazla nakde ihtiyaçları olmaktadır! Sermaye artırımı için yetersiz bütçeleme, işlerini ileri götürmede karşılarına çıkacak en büyük engellerden biridir. İş sahipleri genelde faaliyet bütçesi yapmayı bilmiyorlar. Bütçelemeyi istedikleri karı elde etmek üzere bir planlama aracı olarak kullanmayı bilmiyorlar. İşletmenin iç proseslerini gözden geçirmeleri ve işletmedeki gizli sermayeyi ortaya çıkarmaları gerekiyor.
9. Standardize edilmiş bir kalite programının olmaması İşletmelerde standardize bir kalite programının olmadığını görüyoruz, firmanın büyüklüğü ne olursa olsun, her ürün ve hizmette aynı sonucu verecek bir kalite programı olması gerekiyor.
1407. müşterilerinin ürün veya hizmetlerinin kalitesinden, 4. müşteri kadar memnun kalacağından kesinlikle emin olmalılar. Kaliteyi değerlendiren bir sistemin olması hem firmanın hem de müşterilerin, sunulan ürün veya hizmetin kalitesinden emin olmalarını sağlar.
Ve…, kriz olsun ya da olmasın çoğu Kobi'nin neden başarısız olduğunun son ve aslında en temel sebebi ise:
10. İş sahiplerinin stratejik çalışma yerine teknik işlere konsantre olmaları
İşte en büyük sebep bu! İş sahiplerine baktığımızda, vakitlerinin çoğunu günlük rutin işlerle geçirdiklerini görüyoruz. Bu işlerin çoğu diğer elemanların yapabileceği işler. Eğer bir firma sahibi hala sürekli işin başında ve rutin işlerle uğraşıyorsa, demek ki maaşlı bir elemandan farkı yok. Oysa firma sahibine düşen, işin ÜZERİNDE çalışmaktır, İÇİNDE değil. Yani bir restoranı varsa, masalarda bekleyen iş sahibi olamamalıdır.
İşin gerçekten kendileri için çalışmalarını istiyorlarsa, teknik işlerden ziyade stratejik işlere konsantre olmalılar. Rutin işleri bir an önce yazılı sistemlere dökerek devretmeli ve kendileri "işin üzerinde çalışmak" için vakit yaratmalıdır.