Haftalardır IŞİD kuşatması aldında olan Kobani’deki YPG komutanlarından Meysa Abdo, New York Times için bir makale kaleme aldı.
Abone olUluslararası yardımın önemine dikkat çeken YPG komutanlarından Meysa Abdo, Türkiye’yi ise sert şekilde eleştirdi.
Türkiye’nin IŞİD’e yardım ettiğini öne süren Abdo, “Biz Türkiye’yi düşman değil, müttefik olarak görmek istiyoruz” dedi.
ABD SAYESİNDE DİRENDİK
“Bizler, Suriye’nin Kobani kentinin insanları, 15 Eylül’den bu yana, sayıca az ve silah bakımından yetersiz olduğumuz IŞİD’e karşı savaşıyoruz” diyen Abdo, ABD’nin yaptığı silah ve mühimmat yardımının da sayesinde direnişlerinin kırılamadığını yazdı.
Kobani’de kendi de dahil çok sayıda kadın komutan olduğunu vurgulayan Meysa Abdo, dünyanın farklı yerlerindeki çok sayıda kadına destekleri için teşekkür etti ve yaşadıkları ülkelerde, Kobani’deki duruma yönelik farkındalık yaratmalarını istedi.
HAVADAN YARDIM DEVAM ETMELİ
“IŞİD hedeflerini vuran koalisyon güçlerine teşekkür borçluyuz” diyen Abdo, “Koalisyonun 20 Ekim’de havadan yaptığı silah ve mühimmat yardımına dek, dünyanın lojistik yardımı olmadan savaşıyorduk. Mühimmatımızın tükenmemesi için havadan yardım devam etmeli” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE MÜTTEFİK OLMALIYDI
Abdo, Türkiye’yi ise eleştirdi. Türkiye’nin Kuzey Suriye’nin diğer bölgelerinde yaşayan Kürtlerin yardımını ‘bile‘ engellediğini iddia eden Abdo, “NATO üyesi Türkiye, bu çatışmada bir müttefik olmalıydı” dedi.
Yazı şu sözlerle devam ediyor:
“Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birden fazla kez açıkça, demokratik toplumu savunan savaşçılarımızla kanlı IŞİD’i denk tuttu. Belli ki Türkiye’yi çevreleyen Kürt azınlıkla yaşadığı ihtilaf nedeniyle.
Geçtiğimiz hafta, hem içerden hem de dışarıdan gelen eleştirilerin ardından, Türkiyeli liderler en sonunda, küçük bir Iraklı peşmerge grubu ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri için koridor açılacağını söyledi. Ancak, Türk yetkililer halen Suriyeli Kürtlerin Türkiye sınırını aşarak bizlere ulaşmasını engelliyor.
Sonuç olarak, IŞİD sayısız yeni malzeme ve mühimmat getirebiliyor, ama biz, üç taraftan IŞİD güçleri dördüncü taraftaysa Türk tanklarının olduğu alanı hala etkili şekilde bloke edebiliyoruz. Türk güçlerinin İŞİD militanları ve ekipmanları sınırdan giriş çıkış yapmalarına izin verdiğine dair kanıtlar var. Ama Suriyeli Kürt savaşçılar aynısını yapamıyor.
TÜRKİYE KÜRDİSTAN'LA KOMŞU OLMAYI TERCİH EDECEKTİR
Biz hiçbir zaman Türkiye’ye düşman olmadık. Bizler Türkiye’yi her zaman bir partner olarak görmek istedik, düşman olarak değil ve inanıyoruz ki Türkiye, IŞİD yerine Batı Kürdistan’ın demokratik yönetimiyle bir sınıra sahip olmayı tercih edecektir.
Batılı hükümetler, Suriyeli Kürt güçlerini ve ağır silahların Kobani’nin savunucularını ulaşması için bir koridor açılması konusunda Türkiye’ye uyguladığı baskıyı arttırmalı. İnanıyoruz ki böyle bir koridor, sadece Türkiye’nin önerdiği kısıtlı yabancı transferi değil, Birleşmiş Milletler’in gözetimin de açılmalı."