Bir Gelecek Var partisi, olası koalisyon oluşumlarında anahtarı ele geçirdi. Tel Aviv'li seçkin bir aileden gelen Yair Lapid'in başında olduğu parti, seçim kampanyası sırasında iktisadi ve sosyal konuları öne çıkardı.
Abone olBir Gelecek Var partisi, olası koalisyon oluşumlarında anahtarı ele geçirdi.
Tel Avivli seçkin bir aileden gelen Yair Lapid'in başında olduğu parti, seçim kampanyası sırasında iktisadi ve sosyal konuları öne çıkardı.
Ajansların aktardığı bir ayrıntıya bakıldığında İsrail'de medyanın dün geceki seçim konuşmalarında hangi liderin seçim konuşmasına öncelik verecekleri konusunda ikilemde kaldı.
Seçim sonuçları ile ilgili iki parti lideri aynı dakikalarda açıklama yaptı.
Televizyon ekranının bir yanında Benyamin Netanyahu, diğer yanında ise Yair Lapid'in olduğu anlaşılıyor.
Muhabirler, eski bir bakanın oğlu olan, televizyon sunucusu Yair Lapid'in İsrail siyasetinin yükselen yıldızı ve bütün olası koalisyon oluşumlarına açılan kapılar için anahtar konumunda olduğunun altını çiziyor.
"Geleneksel olarak laiklik yanlısı aileden"
Associated Press'in yorumunda Lapid'in Tel Aviv'de laik siyasi anlayışa sahip seçkin bir aileden geldiği, kendisini, orta sınıfın temsilcisi olarak arz ettiği belirtiliyor.
Seçimleri izleyen BBC muhabirleri, kampanyanın ekonomi ve sosyal konular üzerinde yoğunlaştığını aktarırken ajanslar ve diğer medya kuruluşlarında diğer bazı başlıklar da dikkat çekiyor.
İsrail-Filistin barışı ve İran'ın tartışmalara yol açan nükleer programı açısından taşıdığı anlam tartışılıyor.
Yeni hükümeti kurmak için 6 hafta süresi olan Benyamin Netanyahu'nun 2009'da başlayan döneminde Filistinlilerle barış görüşmeleri kesintiye uğradı.
İsrail'in 1967 yılında işgal ettiği Batı Şeria'da 6 bin 900 konutluk projeleri devam ediyor; binlerce konutun inşası ile ilgili hazırlık yapıldığı da biliniyor.
"Filistinlilerle görüşmelerde ısrarcı"
İsrail'de bir koalisyon kurulacaksa Netanyahu'nun Yair Lapid'i ikna etmek zorunda olduğu yorumları yapılıyor.
Associated Press Ajansı, Lapid kampının Filistinlilerle barış görüşmelerine başlanması konusunda ısrarcı olacağını bildiriyor.
Lapid, Associated Press ajansının sorularını yanıtlerken, merkezdeki bir parti olarak "Sağcı partilerin ayıbını İsrail adına örtecek bir işlev üstlenmeyi kabul etmeyeceklerini" söyledi.
Bir Gelecek Var partisinin lideri "Batı'nın ve medeni dünyanın parçası olmamız kritik önemli" diyor.
Terazinin kefeleri
Muhabirlerin aktardığı bir denklem Filistin ile barış konusunda ısrarcı olduğunu net bir bir şekilde ortaya koyan Bir Gelecek Var partisinin konumunun koalisyon oluşumları üzerindeki etkisini değerlendirirken olası pazarlıklara işaret ediyor.
Labid, dindar Yahudilere orduda verilen istisnasız muafiyeti ve yapılan sosyal yardım ödemelerini kırpmak isteğini söyledi.
Muhabirler, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim bölgesi inşaatlarının durdurulması ile dindar Yahudilerle ilgili ayrıcalıklar konusunda belirleyeceği dengenin koalisyonun oluşumunu belirleyebileceğini belirtiyor.
Buna göre, Lapid yerleşim bölgelerindeki inşaatların durması konusunda dindar Yahudilerle ile ilgili vaatlerine göre daha ısrarcı olursa Yahudi Evi itiraz edebilir.
Muhabirler, 11 sandalye kazanan Yahudi Evi'nin Yahudi yerleşim merkezlerinden oy toplamayı hedeflediğini belirtiyor.
Dindar Yahudilerin partisi konumundaki Shas ise 11 üyelik kazandı.
"Ilımlı hükümet"
Yair Lapid, ılımlılardan oluşan bir ittifak istediğini söylüyor.
Muhabirler, Lapid'in katılımının ılımlı bir hükümetin kurulmasına yol açacağını ama bunun Filistinliler ile barışın geleceği açısından ne anlama geleceğinin belli olmadığını belirtiyor.
Lapid'in kapısını açacağı olası koalisyon bileşimlerinin ortak adaylarından Yahudi Evi'nin başında eski komando ve milyoner işadamı Naftali Bennet bulunuyor.
Bennet, 1967 savaşında işgal edilen Batı Şeria'nın yüzde 60'nın ilhak edilmesini istiyor; Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ise, ilhak bir yana, konut inşaatlarının durdurulmasını istiyor.
Ajanslara yansdığı kadarıyla, seçim 12 Arap kökenli İsrail vatandaşını meclise taşıdı; bu üyeler geleneksel olarak koalisyona girmek istemiyor, girmeleri de istenmiyor.
"Filistinliler ile görüşmeler başlasın"
Yair Lapid, Filistinliler ile barış görüşmelerinin başlamasını ama Doğu Kudüs'ün İsrail'de kalmasını istiyor.
İsrail Cumhurbaşkanı, en büyük meclis gurubunu oluşturan Benyamin Netanyahu'yu hükümeti kurmakla görevlendirecek.
Netanyahu'nun altı hafta içinde başarı elde edememesi halinde Yair Lapid'in aynı konuma gelme olasılığı bulunuyor.
İsrail'deki siyasi gelişmeleri izleyen muhabirler küçük gruplar arasında parçalanan siyasi yelpazedeki ideolojik kırılmaların, kurulduğu dönemden bu yana koalisyonlarla yönetilen İsrail'de yeni bir hükümet kurulmasını zorlaştıracağını söylüyor.