BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.955,99
HABER /  POLİTİKA

Koalisyon neden olmadı? 3 partinin günahları

AK Parti CHP koalisyon hükümeti neden olmadı? Sabah yazarı Mahmut Övür, muhalefet partilerinin sorumlu olduğunu yazdı.

Abone ol

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, uzlaşmaya yanaşmayanın iktidardaki AK Parti değil, muhalefetteki CHP, MHP ve HDP olduğunu yazdı.

Yazar, 7 Haziran seçimleri sonrası iki aylım sürede siyasi partilerin performansını bugünkü yazısında değerlendirdi.

Övür, seçimlere kadar siyaset üretemeyen muhalefet partilerinin özellikle CHP'nin uzlaşmacı kesilmesinin inandırıcı olmadığını aktardı. Yazar analiz ettiği üç partinin durumunu köşesinde böyle paylaştı:

13 YILI "FELAKET" OLARAK GÖREN CHP

"Alın CHP'yi... Uzlaşmak için yola çıkan CHP aklı, başından beri iki şeyden vazgeçmedi. Cumhurbaşkanına yönelik saldırılardan ve hükümetin 13 yıllık icraatını felaket diye nitelemekten... Böyle negatif bir yaklaşımdan elbette bir koalisyon hükümeti çıkamazdı.
Eğer CHP'nin önceliği Türkiye ve uzlaşma olsaydı bu iki konuyu moda deyimle "buzdolabına koyar" işe "yeni bir siyaset diliyle" başlar ve anlaşılan konularda süreli reform hükümetiyle koalisyonun kurulmasını sağlardı. Süreli reform hükümetini neden reddettiğinin bir mantığı var mı? Yani tarihi fırsatı, CHP yine siyaset üretemediği için kaçırdı. Seçim ihtimali uzarsa bu siyasetsizliğin bedelini CHP iç hesaplaşmayla öder.

"SEÇİM" DİYEN MHP ŞİMDİ "KOALİSON" DİYOR

MHP'nin durumu da farklı değil. MHP'nin ne yaptığını, sadece siyaset analizcileri değil tabanı da anlamış değil. 7 Haziran'da oyunu artırmasına rağmen, ortaya koyduğu sert siyasetle kendi dışındaki herkese ayar vermeye kalkan ve sorumluluk almaktan kaçan bir MHP aklı var.
Koalisyona yanaşmayan, önce onay verdiği halde tekrar seçim talebinden de vazgeçen MHP, çözümün değil, adeta çözümsüzlüğün "kilit partisi" rolünde. MHP'nin bu tavrının, bir "büyük siyaset"in değil siyasetsizliğin işareti olduğu izlenimi giderek yaygınlaşıyor.
Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik 7 Haziran öncesi muhalefetin yürüttüğü nefret siyasetinde ısrar etmesi bunu gösteriyor. Bunun makul MHP'li seçmen nezdinde nasıl bir karşılığı olacağını da olası bir seçimde göreceğiz.

HDP İLK GÜNDEN AK PARTİ'YE KAPILARI KAPATTI


En vahim ve zor durumda olan parti ise HDP. HDP önce kendi eliyle, sonra da Kandil'in dayatmalarıyla siyaset denkleminin dışına savruldu. Arkasındaki yüzde 13'lük halk desteğiyle siyasetin önünü açması gereken HDP, ne yazık ki daha ilk günden AK Parti'ye kapıları kapatarak adeta kendi siyasi intiharının işaretini verdi. Bunu, çok istediği, yüzde 60'lık blok koalisyonunun, MHP tarafından boşa çıkartılması daha da derinleştirdi. Ama son darbe, Kandil'den geldi. Kandil'e karşı siyasi irade koyamayınca inandırıcılığını yitirdi. Siyaset adına üzüntü verici de olsa bu durum, HDP'nin Türkiye ve bölge gerçekliğinde siyaset üretemediğini gösteriyor. Başarısı tamamen konjonktürel gelişmeler ve algı operasyonlarıyla ilgili."