Serinlemek isteyenlerin "kurtarıcı" gördüğü klimalar, temizliği ve bakımı yapılmadığında ciddi sağlık sorunlarına açıyor.
Abone olYaz ayları ile artan sıcaklıklar nedeniyle serinlemek isteyenlerin "kurtarıcı" gördüğü klimalar, temizliği ve bakımı yapılmadığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, yaptığı açıklamada, klimalar nedeniyle alerjik nezle, yaz gribi, astım gibi hastalıkların oluştuğunu ama klimaların neden olduğu en tehlikeli ve sinsi hastalığın İskoçya'da çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesiyle gündeme gelen 'Lejyoner Hastalığı" olduğunu söyledi.
Lejyoner bakterisinin büyük oteller, hastaneler ya da benzer kuruluşların bakım ve dezenfeksiyonu iyi olmayan klima sistemlerine veya sıcak su sistemlerine bulaşarak küçük salgınlar yaptığını ifade eden Akdur, "Bu nedenle özellikle otel gibi toplu yerlerde kalırken ya da ayrıldıktan birkaç gün sonra yüksek ateş, öksürük ve koyu balgam gibi zatürre belirtileri görülmesi halinde mutlaka hekime başvurulmalıdır" şeklinde konuştu.
Paniğe gerek yok
Bakteri insandan insana bulaşmadığı için büyük salgınlara neden olmadığını ifade eden Akdur, şunları kaydetti:
"Yalnızca suyun buharını soluyanlarda görülür. Dolayısı ile yalnızca bakteri ile kirlenmiş suyun bulunduğu toplu yaşama yerinde bulunan insan grubunda salgın yapar. Hastalık zaman zaman ve küçük sayılarda Türkiye'de de görülür. İskoçya'daki Lejyoner vakaları nedeni ile bizim herhangi bir ilave önlem almamıza ve panik yapmamıza gerek yok."
Kurumlarda alınacak önlemler
Hastalık açısından özellikle kurumlarda ve toplu yaşanılan yerlerde alınacak önlemlerin önemli olduğunu belirten Akdur, "Özellikle de otel ve hastane gibi toplu yaşama yerlerinin soğuk, sıcak su sistemleri ile su soğutmalı klima sistemi olan kuruluşların bu sistemlerinin bakımlarını iyi yapması ve sitemlerin hijyenine dikkat etmesi gerekir" diye konuştu.