Yaz aylarının her geçen sene bir öncekinden sıcak ve bunaltıcı geçmesi klimalara olan taleplerin gün geçtikçe artmasına sebep oldu.
Abone olYaz aylarının her geçen sene bir öncekinden sıcak ve bunaltıcı geçmesi klimalara olan taleplerin gün geçtikçe artmasına sebep oldu. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Küresel ısınma daha önceleri bir lüks olarak düşünülen klimaları giderek yaşamın olmazsa olmaz bir parçası haline getirdiğini dolayısıyla sıcak soğuk etkileşiminden kaynaklanan hastalıklarda artış olduğunu belirtiyor.
Rahat çalışma ve günlük yaşam koşulları, rahat uyku, sağlayabilmek için işyerleri, evler, araçlarda klima kullanılması artık bir lüks değil. Ancak ortamın klimatize edilmesi ile sorunlar bitmiyor. Özellikle toplu ortamlarda çalışan klimalar ve düzenli bakımı yapılmayan klimalar mikroorganizmalar ve alerjenlerin ortama yayılmasında bir kaynak görevi görebiliyor. Diğer taraftan, serinlemek amacıyla soğuk hava akımı karşısında uzun süreli durmak da kaçınılması gereken bir durum. Her iki durumda da kişilerde soğuk algınlığından, grip, bronşit, zatürreeye kadar varan üst solunum yolu hastalıklarının gelişimi riskini artırıyor.
Klimanın yaratabileceği bu riskleri azaltmak için vücudun direncini artırmak önemlidir. Bu bakımdan antioksidan etkili bitkisel çaylardan yararlanılmalıdır. En kuvvetli antioksidan etkili çayların başında “yeşil çay” geliyor. Ancak yeşil çayın yaz aylarında Japonya, Çin gibi çok sıcak ve nemli iklimlerde yaşayan toplumlar gibi “soğuk çay” halinde tüketilmesi daha yararlı olacaktır. Yeşil çayın içerisine demlerken zencefil katılması etkisini daha da kuvvetlendirir. Bu şekilde hazırlanan çayı istenen koyuluğu sağlayıncaya kadar 5-10 dakika demledikten sonra soğutup buzdolabında gün içerisinde susadıkça tüketebilirsiniz. İstenirse bardağın içerisine limon dilimi ve taze nane yaprakları ilave edilebilir.
Kuvvetli antioksidan etkisinin yanı sıra vücuttaki ödemi atması, kan dolaşımını hızlandırması, enerji vermesi, spazmları gidermesi, yağlı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırması ve enfeksiyon etkenlerine karşı koruma sağlaması kişilerin sıcak yaz günlerinde kendisini daha iyi hissetmesini sağlayabilecektir. Ancak zencefil miktarının fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Fazlası hem fazlaca terlemeye yol açabilir hem de yüksek tansiyon, şeker hastaları, safra ve böbrek hastalarında hastaların kullandığı ilaçlar ile etkileşebilir.