BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

KKTCden BMye uyarı

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, BM'yi çözümün bir parçası olmak için tarihi bir çağrıda bulundu.

Abone ol

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs'ta çözüm için inisiyatif yüklenmesinin ve girişim başlatmasının kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, ''BM, Kıbrıs sorunu gibi tarihsel bir uzlaşmazlığı çözme becerisini gösteremezse bundan sonraki çarpışma noktalarında çözümleyici güç olamaz'' dedi.

Soyer, bir kabulü sırasında, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Rum kesimi ve KKTC'yi yeniden görüşmeleri başlatmaya çağırdığının hatırlatılması üzerine, Annan'ın çağrısından memnuniyet duyduğunu belirtti.

''BM'nin her şeyden önce bölgesel uzlaşmazlıkları ve Kıbrıs sorunu gibi tarihsel bir uzlaşmazlığı çözme inisiyatifine sahip olması gerektiğini'' ifade eden Soyer, ''BM'nin Kıbrıs'ta çözümü sağlayamaması durumunda, dünyadaki diğer çarpışma noktalarında herhangi bir iddia sahibi ya da çözümleyici güç olamayacağını'' kaydetti.

''Kıbrıs konusunda önerilen en kapsamlı çözüm planı olan Annan planının Güney Kıbrıs tarafından reddedilmesiyle Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün gerçekleştiğini'' kaydeden Soyer, ''bu durumun da BM'nin aciz ve sorunlara çözüm bulamayan, çaresiz bir teşkilat durumuna düşmesine sebep olacağını'' belirtti. Soyer, ''bu nedenlerle Genel Sekreter Kofi Annan'ın Kıbrıs'ta çözüm için inisiyatif yüklenmesinin ve girişim başlatmasının kaçınılmaz olduğunu'' ifade etti. Soyer, ''BM'nin ilgili kişileri çok önceden Kıbrıs sorununa dönük
olarak görevlendirmesi gerektiğini ve Annan'ın çağrısından memnuniyet
duyduğunu'' belirtti.

Çözümü reddeden tarafın Rum yönetimi olduğunu ve BM Genel Sekreteri Annan'ın da raporunda buna işaret ettiğini hatırlatan Soyer, BM'ye ve Genel Sekreter Kofi Annan'a raporda belirtilen sıkıntıları aşacak çalışmalar yapma çağrısında bulundu. Soyer, bir an önce Kıbrıs'ta çözüm sağlayacak girişimlerde bulunulmasını arzuladıklarını vurguladı.