KKTC polisine kısaca TOMA olarak bilinen Toplumsal Olaylara Mücadele Aracının alındığı haberlerine toplumun birçok kesiminden tepkiler gelme...
Abone olKKTC polisine kısaca TOMA olarak bilinen Toplumsal Olaylara Mücadele Aracının alındığı haberlerine toplumun birçok kesiminden tepkiler gelmeye devam ederken Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, halka verdikleri sözlere sadık olduklarını vurgulayarak, TOMA alımının yapılmaması için çalışacaklarını ve ülkeye girmemesi için gerekeni, gerekirse gidip gümrük kapısında durarak yapacaklarını söyledi.
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili ve GenelBaşkanı Hüseyin Özgürgün, Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler(CTP/BG) Milletevkili Tufan Erhürman’ın iç tüzüğe uyulması konusundaki uyarısına karşın, Mecliste milletvekillerinin kürsüde istediğini konuşabileceğini söyledi.
Konuşmalarda KKTC Polisi ile ilgili tartışmalara da yer veren milletvekilleri dolaylı olarak KKTC Güvenlik Kuvvetlerine bağlı olan polisle ilgili düşüncelerini de dile getirdiler.
Kıbrıs ta Helen 1974 ten beri Rum tarafı ile ateşkes durumu da olduğundan silahlı bir güç olan polis askeri otoriteye bağlı olarak görev yapıyor..Özellikle KKTC deki sol kanat ve bazı marjinal kuruluşlar buna karşı çıkıyor.
Yeni gerçekleştirilen Polis terfilerini hakkıyla alanlar olduğunu da belirten Özgürgün, polisin şu anki yapısıyla ilgili sıkıntılar yaşandığının bir gerçek ancak, polisle ilgili yetkinin doğrudan siyasetçilere verilmesinin yanlış olduğunu, kendi içinde bağımsız bir yapı kurulması gerektiğini söyledi.
Terfi tayin mekanizması ele alınırken bunun bağımsız bir mekanizma tarafından düzenlenmesi gerektiğini belirten Özgürgün, bununla ilgili öneriler dile getirdi. Kimsenin haksızlığa uğramayacağı şekilde bir yapı istediklerini belirten Özgürgün, siyasetçiyi de sıkıntıya sokmayacak şekilde düzenlenmesine destek olacaklarını kaydetti.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, muhalefetin konuşmasını en çok isteyen iktidarlardan birisi olduklarını söyledi. Kendi yaptıkları yasa ve tüzüklere uymamalarının izleyenler tarafından nasıl algılanacağını soran Yorgancıoğlu, gerekirse tüzüklerle ilgili düzenleme yapılabileceğini, iç tüzüğe uyulması gerektiğini, kimsenin “ben uymam” deme hakkı olmadığını belirtti.
Demokratikleşme ve sivilleşmenin önemine işaret eden Yorgancıoğlu, sivilleşme ve demokratikleşmeden anladıklarının, polisi başbakana bağlamak değil, adaletli -demokratik mekanizmalar kurmak olduğunu kaydetti.
Halka verdikleri sözlere sadık olduklarını ifade eden Yorgancıoğlu, polis terfileri ve tomayla ilgili tedirginlik olduğunu, bunlar iktidarın sorumluluğunda olmasına rağmen bir yetkisizlik sorunu yaşandığını belirtti. Yorgancıoğlu TOMA alımının yapılmaması için çalışacaklarını ve ülkeye girmemesi için gerekeni, gerekirse gidip gümrük kapısında durarak yapacaklarını söyledi.
(İHA)