BIST 9.725
DOLAR 35,22
EURO 36,86
ALTIN 2.979,34
HABER /  DÜNYA

KKTC’de 20 Temmuz coşkusu

20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış harekatının tüm ağırlığını taşıyan ve adaya çıkan Türk askerinin karaya denizden ilk adımı attığı yer olan Gi...

Abone ol

20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış harekatının tüm ağırlığını taşıyan ve adaya çıkan Türk askerinin karaya denizden ilk adımı attığı yer olan Girne’deki Yavuz Çıkarma Plajı’nda Şafak Nöbeti heyecanı bir kez daha yaşandı.
Barış Harekatı’nın başladığı yer olan Yavuz Çıkarma Plajı’nda bir araya gelen çoğu genç Kıbrıslı Türkler, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 39. Yılı sabahına, son 3 yıldır olduğu gibi Şafak Nöbeti ile girdiler. 20 Temmuz 1974’ün mutlu şafağını anmak ve Kıbrıs Türk halkının hayata yeniden tutunduğu Mutlu Barış Harekatı Şehit ve Gazilerine Kıbrıs Türk halkının sevgi ve minnettarlığını göstermek amacıyla tutulan Şafak Nöbeti geleneği bu yıl da devam etti. Şafak Nöbeti organizasyonunda Gazi Set Orkestrası’nın ardından Erol Evgin’in özel orkestrası eşliğinde giydiği kırmızı beyaz smokinle konseri izleyenlerin salladığı yüzlerce Türk ve KKTC bayrakları ile adeta özdeşleşti.
Konserde seslendirdiği şarkılara, Kıbrıs şarkılarını da ekleyen Erol Evgin iki saat sahnede kaldı. Konserlerin ardından, saat 00.30’da meşalelerle Çıkarma Plajı’na yürünerek, şehit ve gaziler minnet ve şükranla anılacağı organizasyonun ikinci aşamasına geçildi.

SAHUR İKRAMI DA YAPILDI
20 Temmuz 1974 sabahını bekler gibi ellerinde meşalelerle sabahın ilk ışıklarına kadar sahilde nöbet tutanlara, mübarek Ramazan ayı olması nedeniyle saat 02.00 sıralarında sahur ikramı yapıldı. Gaziler, ise temsili iki botla saat 03.30’da temsili olarak sahile çıkarma yaparak, Mücahitler ve halkla kucaklaştılar. Havai fişekler çıkarmaya renk katarken ellerinde bayraklar ve meşaleler olan binlerce kişi sahilde gazileri selamladı.

DUALARLA ANILDI
Kıbrıs Türkü’ne özgürlük, adanın tümüne barış getiren Barış Harekatı’nda Mehmetçik’in Ada’ya ilk ayak bastığı sahilde yapılan ikinci büyük havai fişek gösterisinin ardından, Şafak Nöbeti saat 04.00’de ezan okunması ve din görevlileri tarafından şehit ile gaziler için dua edilmesiyle tamamlandı.

ORTAK MÜCADELENİN TARİHE MAL OLMUŞ ANITSAL BİR ÖRNEĞİ
Şafak Nöbeti Organizasyon Komitesi adına bir konuşma yapan KKTC Dış Basın Birliği Başkanı Fevzi Tanpınar, 20 Temmuz 1974 tarihinin Kıbrıs Türk Halkı’nın varlığına, hürriyetine ve onuruna yönelik olarıak gerçekleştirilen bütünlüklü bir saldırıya karşı 7’sinden 70’ine Kıbrıs Türk Halkı ile Türkiye’nin verdiği ortak mücadelenin tarihe mal olmuş anıtsal bir örneği olduğunu belirtti.
Serdar Denktaş, Zorlu Töre ve Ersin Tatar katılarak Şafak Nöbetine destek veren siyasetçiler oldular.
(İHA)