BIST 9.662
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.964,21
HABER /  EKONOMİ

KKTC Cebit'te bilişim partneri olacak

KKTC, İstanbul'da, 29 Kasım-2 Aralık tarihlerinde düzenlenecek CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı ve Sinerji Zirvesi'ne 'bilişim partneri' olarak katılacak.

Abone ol

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, ''KKTC'nin tanınmış bir ülke olmamasına rağmen uluslararası bir fuara partner ülke olarak katılması takdir edilir bir olay'' dedi.

Lefkoşa Merit Otel'de düzenlenen basın toplantısında, fuar ve zirveyle ilgili bilgi verildi. Toplantıda, Hannover Messe Uluslararası Fuarcılık A.Ş Direktörü Murat Özer ve Semor A.Ş Genel Müdürü Nezih Kuleyin, fuar ve sinerji zirvesiyle ilgili bilgi verdiler.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Saner, KKTC'nin tanınmış bir ülke olmamasına rağmen uluslararası bir fuara partner ülke olarak katılmasının takdir edilir bir olay olduğunu söyledi.

Çağın bilgi çağı olduğuna dikkati çeken Saner, ''Bilgi çağına ayak uyduran ve bilgi toplumu olmayı başaran milletler, çağdaş dünyayı yakalayıp yöneten durumda olacak. Bu değişime zamanında ayak uyduramayanlar ise yönetilmeye mahkum olacak'' dedi.

Saner, ''KKTC'nin ne zaman Türkiye'den bağımsız kendine ait bir internet altyapısı olacağı'' konusundaki soruya karşılık, şu an için bunun mümkün olmadığını anlattı ve ''haberleşmenin, KKTC'deki otoyolların Türkiye'deki otobanlarla birleştirilerek sağlanmaya devam edeceğini'' kaydetti.

FIRSATLAR İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, KKTC'nin CeBIT gibi bir fuarda ''partner'' olmasının dünyaya tanıtım açısında son derece önemli olduğunu söyledi.

KKTC'de sürekli izolasyonlardan şikayet edildiğini belirten Akça, çıkan bu tür fırsatların şirketler tarafından iyi kullanılması gerektiğini kaydetti.

Büyükelçi Akça, bilişimde Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, ''2000 yılı başlarında bu alanda çalışırken o zamanki görüntünün dünya ilerlemiş ama Türkiye geride kalmış şeklindeydi. Bu yarışa nasıl katılacağımız bilmiyorduk. Strateji hazırladık ve bugünlere kadar geldik. Hedeflerimizin çok üzerine çıktık şimdi'' dedi.

Büyükelçi Akça, fuara katılımın önemine işaret ederek, ''Bu fuarı kaçıracak olanlar bir yılı kaçırmış olacak'' dedi.

KKTC'de bilgisayar okur yazarlığı ve sahipliğinin oldukça yüksek olduğunu ancak e-devlet uygulamalarında yeterince ilerleme olmadığını belirten Akça, ''Kamu hizmetleri ile ilgili şikayetler yoğunken, e-devlet uygulamalarına hemen geçmek gerekiyor'' ifadesini kullandı.

Akça, KKTC'de 7 üniversite bulunduğunu, bunun da ciddi sayıda ''akademisyen ve öğrenci varlığı'' demek olduğunu belirterek, ''Yazılım için en önemli konu çalışacak kişidir. Onun dışında ambargo, ulaşım, yazılım için engel değildir. KKTC için yazılım sektörü üzerinde durulması gereken, ambargo ve izolasyonların baypas edilmesi için kolay bir sektördür ve bu yolda yürünmelidir'' dedi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ise KKTC'nin fuara bilişim partneri olarak katılımı konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a teşekkür ederek, bu katılımın hem ekonomik hem siyasi anlamlar taşıdığını belirtti.

Çıralı, fuarın Rum yönetiminin uyguladığı ambargonun kırılması adına önemli olduğunu belirterek, ambargonun kırılmasının çok çalışmakla mümkün olacağını, bu yılki fuara katılımda yüzde 75 desteğin KKTC devleti tarafından karşılanacağını söyledi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de hem bilişim sektörü hem de firmaların kendini tanıtması açısında fuarın önemine işaret ederek, Bakan Yıldırım'ın bu tür etkinlikleri destekleyerek kendilerine azami desteği vermesini beklediğini dile getirdi.

Bilişim sektörünün turizmden eğitime birçok sektörü doğrudan etkilediğini altını çizen Acarer, tüm bu sektörlerden fuara katılımın önemli olduğunu, KKTC'den de daha fazla sayıda firmanın fuarda bulunması gerektiğini söyledi.