BIST 9.669
DOLAR 33,98
EURO 37,86
ALTIN 2.826,26
HABER /  GÜNCEL

KKTC Başbakanı geldiğine pişman oldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'besleme' çıkışı ardından ilk kez Türkiye'ye gelen KKTC Başbakan İren Küçük'ü bu kez Cemil Çiçek eleştirdi.

Abone ol

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, "besleme çıkışı" ve "büyükelçi operasyonu"nun ardından dün Ankara'ya gelerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile görüştü.

Çiçek, Kıbrıs'taki Türkiye karşıtı gösteriye hemen tepki vermedikleri için Küçük'e sert bir tonda sitemde bulunarak, "Dostumuz olan birçok insan açıklamayı 5-6 gün sonra değil olay olduğu anda ya da takip eden günlerde yapabilmiş olsaydı bu sıkıntılar yaşanmazdı" dedi.

ÖPEREK KARŞILADI

Erdoğan, KKTC'de 28 Ocak'ta düzenlenen gösteride, Türkiye karşıtı görüntülere "besleme" ifadesi kullanarak sert tepki göstermiş, KKTC yönetimini de bu eylemlere karşı gerekli tepkiyi göstermemekle eleştirmişti.

Milliyet'in haberine göre, KKTC ile ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Çiçek de, bu sert çıkışın ardından KKTC yönetimini eleştiren açıklamalarda bulunmuştu. Bu çıkışlara paralel olarak Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen merkeze çekilerek yerine KKTC'ye yardım programı Türkiye Cumhuriyeti Teknik Heyeti Başkanı Halil İbrahim Akça getirilmişti.

Bu sürecin ardından KKTC Başbakanı Küçük, dün ilk kez Ankara'ya ziyarette bulundu. Küçük'ü, dün saat 17.00'de Başbakanlığa gelişinde, Başbakanlık binasının kapısında Cemil Çiçek, öperek karşıladı.

Başbakanlık'ta Çiçek ile Küçük'ün başkanlığında yapılan toplantıda Çiçek, Küçük'e hitaben, "Beklentimiz, bu tip olaylar karşısında tüm devlet yetkililerinin, biz nasıl kardeşliğimizin gereği olarak dünyanın her tarafında sizi savunuyorsak, Türk bayrağının, KKTC bayrağının olmadığı, Rum bayraklarının pervasızca dalgalandığı bir ortamda, Türkiye'ye yönelik hakaretlere karşılık bir şeylerin denmesi gerekirdi" diye konuştu.

Hak veriyorum Küçük, Çiçek'in yüzüne karşı seslendirdiği eleştirilerin ardından şunları söyledi:

"Üzüldüğümüz olaylar var. Size o konuda hak veriyorum çünkü Türkiye'nin hak etmediği bazı yakıştırmalar olmuştur. Bu konuda KKTC halkının büyük üzüntüsü olduğunu bir kez daha tekrarlamak isterim. Bizi anlayışla karşılayacağınızı ümit etmekteyim. Kıbrıs halkı olarak ne zaman dara girsek geleceğimiz yer Ankara'dır. Tarih boyunca böyle yapmışızdır ve bu devam edecek. Çünkü biz Ankara'dan tolerans görmesek bu girişimleri yapmayız."

Konutta görüştü Küçük, bu toplantının ardından Başbakanlık Resmi Konutu'na geçerek, Başbakan Erdoğan ile yaklaşık 45 dakika görüştü. Basın mensuplarının kısa bir süre görüntü alınmasına izin verilen görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşmede, Başbakan Yardımcısı Çiçek ile KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar da hazır bulundu. Görüşmede, 2 Mart'ta yapılacak ve Türkiye karşıtı tepkilere sahne olması beklenen gösteri de ele alındı.