Bamya toplamanın zor ve zahmetli olması nedeniyle gelinlik çağına gelen kızlar köy yerine şehir yaşamını tercih ediyor.
Abone olAmasya'nın Taşova ilçesinde üretilen çiçek bamyası sofralara binbir emekten geçerek geliyor. Taşovalı çiçek bamyası üreticileri, bu zahmete karşın fiyatının tatminkar olmamasından yakınıyor.
Yılda yaklaşık 600 ton çiçek bamyasının üretildiği Taşova ilçesi, bu ürün ile öne çıkarken ilçe halkı için de çiçek bamyası önemli bir gelir kapısı oluşturuyor.
Türk yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan çiçek bamyası, üretimindeki emekle dikkat çekiyor.
Taşova ilçesinin Çaydibi Mahallesi'nde 3 dönüm bamya tarlasında yaklaşık 30 yılı aşkın süredir üretim yaptığını anlatan evli ve 3 çocuk babası Ali Kavak (57), tütün üretimini bıraktıktan sonra yöre insanının ağırlıkla bamya üretmeye başladığını söyledi.
Bamya tarlasına her gün gelinmezse üründen verim alınamayacağını vurgulayan Kavak, bamyanın günlük toplanması nedeniyle ''cenazesine ağlatmaz'' olarak anıldığını belirtti.
ÇİÇEK BAMYASI ZAHMETİ İLE GENÇ KIZLARI KÖYDEN KAÇIRIYOR
Ali Kavak'ın eşi Ayşe Kavak ise bamya üretiminin zahmetli ve zor olduğunu belirterek, ''Ancak yapacak başka bir iş yok, diğer mahsuller de bamya kadar gelir getirmiyor'' dedi.
Bamyanın zor ve zahmetli olması nedeniyle gelinlik çağa gelen kızların köy yerine şehir yaşamını tercih ettiğini belirten Ayşe Kavak, şöyle devam etti:
''Bamya işi zor. Kızlarımız bile evlenirken 'şehir istiyoruz' böylelikle 'bamya toplamaktan kurtuluruz' diyorlar. 'Yemeye tek ekmeğimiz olmasın şehir olsun da' diyorlar. Sırf bamyadan dolayı. Her gün git, her gün git 3 ay devam. Çok zor'' diye konuştu.
Amasya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ise kent genelinde yılda 500 hektarlık alanda bin 500 ton çiçek bamyası üretildiğini, bunun da Türkiye'nin bamya ihtiyacının ortalama yüzde 4'üne ulaştığını belirttiler.