Karaman'da, kopan hortumun boynuna isabet etmesiyle hastaneye kaldırılan 12 yaşındaki Tuba Ekinci'nin babasına 'Kızını kaybettik" diyen doktor, görevden uzaklaştırıldı.
Abone olKARAMAN 'ın Kılbasan köyünde, makaraya sarılan hortumun koparak boynuna isabet etmesiyle yaralanan 12 yaşındaki Tuba Ekinci'nin babasına 'Kızını kaybettik' diyen doktora görevden uzaklaştırma kararı çıktı.
Dün hastaneye getirilen 12 yaşındaki hastanın babasına 'kızını kaybettik' diyen doktor ile ilgili soruşturma başlatılmıştı. Hastanın babasına ''Amcam elimizden geleni yapıyoruz, ama olmaz zor. Keşke. Zaten ölü olarak geldi. Baygın değil, o ölü. Ne diyeyim'' diyen doktor bugün görevden uzaklaştırıldı.
BABASINA YARDIM EDİYORDU
Refik Ekinci tarlada hortumu, traktörün arkasında bağladığı sistemle makaraya sarıyordu. Kopan hortum babasına yardım eden Tuba'nın (12) boynuna isabet etti. Ağır yaralanan Tuba hastaneye kaldırıldı.
Acil servisteki doktor E.Ö. ''Kurtaramayacağız. Kızını kaybettik'' deyince baba Refik Ekinci yere yığıldı kaldı. Güvenlik görevlileri Refik Ekinci’yi sakinleştirmeye çalıştı. Kızının öldüğüne inanmayan Ekinci, onun baygın halde hastaneye geldiğini söyledi.
"BAYGIN DEĞİL ÖLÜ! NE DİYEYİM"
Doktor E.Ö. "Amcam elimizden geleni yapıyoruz, ama olmaz zor. Keşke. Zaten ölü olarak geldi. Baygın değil o ölü. Ne diyeyim" dedi.
Baba Refik Ekinci, sakinleştirilmek için hastane dışına alındı. Bu sırada yapılan müdahale sonrası Tuba Nur’un, duran kalbi yeniden çalıştırıldı. Tuba, ambulansla Konya’ya Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Burada Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi altına alınan Tuba Nur’un,hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
KALBİ YENİDEN ÇALIŞTIRILDI
Bu sırada yapılan müdahale sonrası Tuba Nur'un, duran kalbi yeniden çalıştırıldı. Hayati tehlikesi devam eden Tuba Nur, ambulansla Konya'ya Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Hastanenin Beyin Cerrahi Ünitesi Yoğun Bakım Servisi'nde tedavi altına alınan Tuba Nur'un, hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
"DÜNYAM YIKILDI"
Hastane bahçesinde bekleyen baba Refik Ekinci, dün yaşadığı olayı anlattı. Tarlada çalışırken kızının başına bu olayın geldiğini belirten baba Ekinci, şunları söyledi:
"Hastaneye geldik hemen yaşama geri döndürme odasına aldılar. Beklerken bir kadın doktor geldi yanıma, 'Kızımın durumu nasıl diye sordum' doktor bana 'Çocuğun öldü' dedi. O esnada ben yere yığıldım ve güvenlikçi arkadaşlar geldi."
Kendisine bilgi veren doktorun çocuğunun öldüğünü söylemesiyle birlikte dünyasının yıkıldığını anlatan baba Ekinci, "O an benim dünyam bitti. Bana o kelimeyi söylemesiyle dünyam yıkıldı" dedi.
"BÜYÜK SEVİNÇ YAŞADIK"
Daha sonra hastane görevlilerinin çocuğunun yaşadığı bilgisini verdiğini belirten Ekinci, "Görevli arkadaşlar gelip, kızımın duran kalbinin yeniden çalıştırdığını söyleyip, kızım hakkında bilgi verip, bizi çok güzel aydınlattı. Daha sonra diğer arkadaşlarım ve akrabalarım geldi. Kalbinin çalıştığını öğrenince çok sevindim" dedi.
"HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIM"
Hastanenin acil servisinde doktorun verdiği bilgilerin ardından psikolojik olarak yıprandığını ifade eden baba Ekinci, "Dün ben kendimde değildim. Şu anda çocuğumun acısıyla uğraşıyorum. Doktorun yaptığı bana daha feci oldu. Psikolojik olarak yıkıldım. Bundan sonra hukuki süreç başlatacağım" diye konuştu.
"ALLAH'TAN ÜMİT KESİLMEZ"
Kızının yoğun bakım servisinde tedavisinin devam ettiğini de belirten Ekici, "Doktorlarımız müdahale ediyorlar. İyi bir haber almak için bekliyoruz. Durumu kritik. Allah'tan ümit kesilmez. Allah'ım hepimizin evladına acil şifalar versin" dedi. Olayın yaşanmasının ardından Sağlık Bakanlığı'nın ve tüm doktorların devreye girdiğini ve çocuğuyla ilgilenildiğini belirten Ekici, hepsine teşekkür etti.
MÜDAHALE SÜRESİ ASGARİ 30-45 DAKİKA
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Başar Cander ise, kalbi duran bir kişiyi yeniden hayata döndürmek için 30-45 dakika arasında müdahale yapıldığını belirtti. Yapılan müdahalenin de hastanın durumuna bağlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cander, şöyle konuştu:
"Kalbi duran bir hastada kronik hastalığı olmadığı takdirde resüsitasyon süresi asgari olarak 30 ile 45 dakika arasında yapılır. Kalp durduktan sonra 0-4 dakika bizim için çok önemli. Bunun dışında 4 ile 10 dakikaya kadar sürede de geri dönüşüm ihtimali olabilen durumlar. 10 dakikadan sonra bu giderek azalıyor. Tabii bu hastanın durumu ve yaşına göre ve hastalığın çeşidine göre değişiyor."
DÜZGÜN BİR ŞEKİLDE BİLGİLENDİRİLMELİ
Hastaya müdahale edilirken yakınlarına kalbin masaj ile çalıştırılmaya çalışıldığı söylemek gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Cander, "Ancak hasta yakınlarının psikolojik durumu ve ortam da çok önemli. Daha insancıl bir yaklaşımla bilgilendirmek lazım. Yakınlar bilgilendirilmez ise panik halinde bekliyorlar ve birden hasta kaybıyla karşılaşıyorlar. Onun için sürecin hasta yakınlarıyla paylaşılması gerekiyor. Ama daha müdahale bitmeden de hastanın kaybedildiğini söylemek de doğru değil. Yani kalp masajı yapıldığının bildirilmesi, solunum desteklendiğini gibi durumların bildirilmesi lazım. Ama kalbi durmadan da durdu demek yanlış. Ümidin az olduğu, yapılması gerekenlerin yapıldığı düzgün bir şekilde söylenebilir" dedi.
SORUŞTURMA AÇILDI
Karaman Valiliği, doktor E.Ö.'nün yayınlanan haberlerin ardından hakkında soruşturma başlatıldığı ve görevinden uzaklaştırıldığını açıkladı.