BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Kızıltepe yayınlarına ceza

Kızıltepe davası, Türkiye ve AİHM'yi karşı karşıya getirmişti. Bu dava aynı zamanda Cumhuriyet'i de etkiledi. Aralarında İlhan Şelcuk'ta olmak üzere 4 gazeteci ceza aldı.

Abone ol

"Cumhuriyet" gazetesi sahibi İlhan Selçuk, Sorumlu Müdür Mehmet Sucu, yayın yönetmeni İbrahim Yıldız ve muhabir İlhan Taşçı'ya, Kızıltepe'de Uğur Kaymaz ile babasının öldürülmesiyle ilgili yayınlar nedeniyle 50 bin YTL'lik dava açıldı.

BİA (İstanbul) - 21 Kasım 2004'te Mardin Kızıltepe'de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ile babasının öldürülmesiyle ilgili soruşturmada iddianame içeriğini yayımlandığı ve dosyadaki çelişkilerden söz edildiği gerekçesiyle Cumhuriyet gazetesine dava açıldı.

3 Şubat'ta açılan dava kapsamında gazetenin sahibi İlhan Selçuk, sorumlu müdürü Mehmet Sucu, Genel yayın yönetmeni İbrahim Yıldız ve haberin yazarı İlhan Taşçı, 5187 Sayılı Basın Kanunu'nun 19. maddesinin 1 ve 2. bentlerinden ve eski Ceza Yasası'nın 119. maddesinden yargılanacak.

Mahkemenin, muhabir İlhan Taşçı'nın Ankara'dan talimatla ifadesinin alınmasına karar verdiği davaya 27 Temmuz'da devam edilecek.

Savcı: "Kanun öyle, ben ne yapayım"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazetenin 1 Ocak 2005 tarihli nüshasında yayımlanan "Kızıltepe Çelişkiler Yumağı'"başlıklı haberde, olayla ilgili soruşturmaya dair bilgi ve mütalaaya yer verildiğini bildirdi.

9 Haziran 2004'te yürürlüğe giren Basın Kanunu, "yayımlayan kimse"yi sorumlu tutarak kapsama gazete sahibi ve diğer sorumluları da dahil ettiği için gelecek günlerde dört gazeteci, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. Gazeteciler, ön ödemeli para cezasını ödemeyi reddetmişlerdi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nurten Altınok, iddianamesinde, 5187 sayılı Basın Kanunu'nda yürürlükten kalkan önceki Basın Kanunu'na göre daha geniş bir cezai sorumluluk yüklediğini kabul etti.

İddianamede, "Yasanın yayımcıya eski yasadan farklı olarak çok daha fazla sorumluluk yüklediği açıkça anlaşılmaktadır. Bu nedenle dava açmak gerekmiştir" denildi.

Yargıyı etkileme

9 Haziran'da kabul edilen 5187 Sayılı Basın Kanunu 'nun 19. maddesine göre,

"Hazırlık soruşturmasının başlamasından takipsizlik kararı verilmesine veya kamu davasının açılmasına kadar geçen süre içerisinde, Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme işlemlerinin ve soruşturma ile ilgili diğer belgelerin içeriğini yayımlayan kimse, iki milyar liradan elli milyar liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılıyor.

Bu ceza, bölgesel süreli yayınlarda on milyar liradan, yaygın süreli yayınlarda yirmi milyar liradan az olamaz.

Görülmekte olan bir dava kesin kararla sonuçlanıncaya kadar, bu dava ile ilgili hâkim veya mahkeme işlemleri hakkında mütalaa yayımlayan kişiler hakkında da birinci fıkrada yer alan cezalar uygulanıyor." (EÖ/EÜ)

Kaynak: www.bianet.org