'Kurtuluş' gemisiyle Yunanistan'a yardım eden Kızılay'ı gala gecesinde bir vekil unuttu.
Abone olİkinci Dünya Savaşı'nda uğradığı nazi işgaliyle büyük bir açlığın pençesine düşen Yunanistan'da kitlesel ölümler yaşanması üzerine komşu Türkiye'den yardım istenmişti. O tarihten henüz 19 yıl önce savaş halinde olduğu Yunanistan'a Kızılay kanalıyla yardım elini uzatan Türkiye, kendi ülkesinde de ekmeğin karneye bağlanması gerçeğini bir yana bırakıp komşu halkın yardımına koşmuştu.
Bu yardım malzemelerini taşıyan "Kurtuluş" isimli vapur, Pire limanına yaptığı 5. yardım seferinde, Şubat 1942'de Marmara Adası kuzey kayalıklarına bindirerek battı. Ve o günden sonra unutulmuşluğun kapkaranlık derinliklerine terk edildi. Kötü hava koşulları nedeniyle batan "Kurtuluş" vapurunu kendi karanlığındna çıkarmak için harekete geçen Erhan Cerrahoğlu yönetimindeki belgesel ekibi, su altı kameramanı Cumhur Ayar'ın çekimleriyle bu tarihi vapurdan geriye kalanları belgeledi.
Titiz bir çalışmayla tarihsel ve dökümanter bir çalışmaya imza atan ekip "Kurtuluş"u halkın beğenisine sundu. "Kurtuluş" un Galası , İstanbul Ticaret Odası'nın sponsorluğunda Grand Cevahir Otel'de yapıldı. Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali ile birlikte; AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Fener Rum Patriği Barthelemeos ve davetliler katıldı.
Galanın açılış konuşmasını yapan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve Egemen Bağış'ın; Kurtuluş'a emeği geçen herkese tek tek teşekkür ederlerken; Kızılay Genel Başkanı ve Kızılay'a hiç değinmemesi salonda uğultulara neden oldu. Bu iki ismin ardından kürsüye gelen Yuınanistan'ın Ankara Büyükelçisi Giorgios Gennimatas ise konuşmasına Kızılay'a teşekkür ederek başlaması dikkat çekti.
Konuşmaların ardından "Kurtuluş"un gala gösterimi yapıldı. Gala sonrası davetlilerin yardım etmeleri için Kızılay tarafından toplantı salonunun kapısına konan "Kızılay Yardım Sandığına" sadece 3 kişinin katkıda bulunması da; gecenin ironisi olarak tarihe kaydını düştü.