BIST 9.929
DOLAR 35,13
EURO 36,67
ALTIN 2.972,43
HABER /  RAMAZAN

Kızılay'dan Ramazan'da 1 milyon kişiye yardım eli

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, Ramazanda bir milyon kişiye gıda kolisi ve Kızılay Kart ile yardım yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Abone ol

"Yalnız değilsiniz" sloganıyla yola çıkan Türk Kızılayı, ramazanda, nakdi yardım içeren Kızılay Kart, gıda kolisi ve yeni doğan bebeğin 6 aylık ihtiyaçlarından oluşan "sevgi bohçası" ile ihtiyacı olanlara yardım eli uzatıyor.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Maltepe'deki depoda, AA muhabirine ramazanda yaptıkları yardım çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kızılay'da, fakir ve fukaraya yardımın daha da bir önem kazandığı ramazanlarda bir başka heyecan yaşandığını, sofradakileri, fakirlerle ve olmayanlarla paylaşma gibi bir eğilim içerisine girildiğini anlatan Akar, Türk Kızılayı olarak bu yıl da sosyal yardımlara başladıklarını ve çalışmalarının aralıksız devam ettiğini ifade etti.

İlk çalışmalarının gıda kolisi olduğunu belirten Akar, şu bilgileri verdi:

"Fakirlerimize ve muhtaçlarımıza, bizim sofralarımızda olan ama kendi sofralarında olmayan gıdalara kavuşması için gıda kolisi veriyoruz. Gıda kolileri fikstir, içinde belli miktarda yiyecek vardır. İhtiyaç malzemelerini kapsar, bir aileye yetecek kadar planlanmıştır. Bunları, şubelerimize yolluyoruz. Bizim 700'ün üzerinde şubemiz var. Şubelerimiz aracılığıyla şubelerimizin envanterinde bulunan fakirlere yardımların dağıtılmasını sağlıyoruz. Bu ramazanda bir milyon kişiye gıda kolisi ve Kızılay Kart ile yardım yapmayı öngörüyoruz. Yardım kolilerinin bir kısmını genel merkez imkanlarıyla hazırlayıp, şubelere yolladık bir kısmını da şubeler kendi imkanlarıyla aldı."

- "Yalnız değilsiniz"

Akar, sloganlarının "Yalnız değilsiniz" olduğunu vurgulayarak, "Yani Türk Kızılayı oldukça dünyadaki, Türkiye'deki fakirler ve yardıma ihtiyacı olan insanlar yalnız değiller. Bunu vurgulamak için her yerde bunu kullanıyoruz" diye konuştu.

Bu sloganın depremlerde ve afetlerde de güven telkin edici olduğunu dile getiren Akar, şöyle devam etti:

"Bunu yaklaşık 10 yıldır uyguluyoruz. Yurt dışına yaptığımız yardımlarda da bu sloganın İngilizce'sini yazıyoruz. Afetlerde, afetzedelerle görüştüğümüzde bunun kendilerine güven verdiğini ve yalnız hissetmediklerini söylüyorlar. Bir insana yardım yapabilirsiniz, çok yardım yapabilir, her şeyi verebilirsiniz ancak onun nabzını tutmak, elini tutmak, yalnız olmadığını belirtmek çok önemlidir. Kızılay'ın diğer yardım örgütlerinden, diğer iyilik örgütlerinden farkı yardım ettiği kişinin elini ve nabzını tutmak suretiyle yanında olduğunu hissettirmek, sıcaklığını vermektir. Kızılay, esasında bu demektir."

- Kızılay Kart uygulaması

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, gıda paketleri dışında da yardımları bulunduğunu belirterek, gıdayı paket olarak vermek yerine yardımı nakdi yapmayı ön plana çıkartan Kızılay Kart uygulamasına geçtiklerini anlattı.

Kartın ihdas nedeninin fakirin, yardıma ihtiyacı olanın onurunu korumak olduğunu vurgulayan Akar, şöyle konuştu:

"Suriye sınırında Dünya Gıda Programı ile iki yıldan beri uğraşıyoruz, bunu uyguluyoruz. Kızılay Kart mülkiyeti Kızılay'a ait olan bir kredi kartıdır. Karta belli periyodlarla para yüklüyoruz. Vatandaşlar bunu alıyor ve ilgili marketlere giderek, ihtiyaçlarını gideriyor. Bu kişilerin yardım aldığını, yardıma muhtaç olduklarını kimse bilmiyor. Böylece fakirin, yardım alanın onurunu korumuş oluyoruz. Kızılay olarak, geleneklerimizden gelen 'sağ elin verdiğini sol el duymasın' prensibini her zaman ön plana alıyoruz. Ana hedefimiz, fakirin onurunu korumak. Kızılay'ın esas gayesi zaten insan onurunu korumaktır."

Kartla sadece gıda maddesi alınabildiğini bildiren Ahmet Lütfi Akar, "Başka bir malzeme almasına kart müsaade etmiyor zaten. Kart sahibi markette sizin benim gibi alışveriş yapıyor. İşte bu açıdan fakirin onurunu korumuş oluyoruz" ifadesini kullandı.

- "Yaygınlaştırmaya çalışıyoruz"

Akar, Kızılay Kartı yaygınlaştırmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Kartı, Suriye sınırına münhasır bırakmıyoruz. Ülkemizin değişik yerlerinde bu ramazanda uygulamaya geçeceğiz. Ama bu demek değildir ki, gıda kolisi dağıtımına son verdik. Hayır, gıda kolisi dağıtımımız da devam ediyor. Bu işi modern ve işler vaziyete geçirdikten sonra artık gıda malzemesi dağıtmayacağız" diye konuştu.

Modern yardım anlayışında insanların zor hallerini malzeme yapıp, televizyonlardan yayımlamanın doğru olmadığını kaydeden Akar, yardıma ihtiyacı olanların gözyaşlarını başkalarına göstermemek gerektiğini söyledi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kızılay olarak yaklaşık 10 yıldan beri ikinci el eşya yardımını da kaldırdık. Giysi yardımına ihtiyacı olanlara da ikinci el giysi vermiyoruz. Verilecekse de hayır çarşılarımızda son derece mükemmel hale getirildikten sonra dağıtılıyor. Özellikle afetlerde hep birinci el, yani sıfır, kullanılmamış malzemeleri veriyoruz. Kızılay Kart uygulaması şu anda Suriye sınırında mükemmel bir şekilde işliyor. Bizden sonra PTT ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da bizimkine benzer bir kart ihtas etti. Artık bütün dünya buna dönüyor. Biz de bu konuda öncülük etmekten son derece memnunuz."

- "Sevgi bohçası, annelere ikramdır"

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, yıl içerisinde sürdürdükleri bir uygulamalarının da "sevgi bohçası" olduğunu belirterek, "Sevgi bohçası, yıl içerisinde yeni doğum yapan fakat maddi durumu müsait olmayan annelere Kızılay'ın bir ikramıdır. Bohçada, bebeğe 6 ay yetecek kadar bez, zıbın, doğumdan itibaren kullanılacak, fakir bir insanın almakta zorluk çekeceği malzemeler yer alıyor" bilgisini verdi.

Lohusalara sevgi bohçalarını kadın kolları üyelerinin götürdüğünü anlatan Akar, "Ramazan'da da buna devam edeceğiz. Vatandaşlarımız internet sitemizden de bağışta bulunabilirler" diye konuştu.

- "Kavurma da dağıtıyoruz"

Kızılay Başkanı Akar ayrıca adak bağışlar bulunduğunu anımsatarak, Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanların etlerinin kavurma haline getirilip, konserve edildiğini ve bu konserveleri de bütün yıl boyunca sofrasına et girmeyen fakirlere dağıttıklarını dile getirdi.

Kavurmaların dağıtımının ramazanda daha fazla ivme kazandığını vurgulayan Akar, "Ramazanda insanların sofrasında et olması için Kurban Bayramı'nda kestiğimiz kurbanların etlerinden oluşan kavurmaları dağıtıyoruz" dedi.