Milyonlarca insanın ölümle burun buruna yaşadığı Somali'den yansıyan görüntüler tüm dünyanın yüreğini sızlatıyor. Yaşananları anlattılar.
Abone olKuraklıktan ve kıtlıktan kaçarak köylerini terk eden insanlar, başkent Mogadişu ve çevresine akıyor.
TOPLUM ERİYOR
Çoğu da yakınlarını yollarda kaybetmiş. Buraya ulaşanlar ise inanılmaz kötü şartlarda yaşamaya çalışıyor. Kamplarda su yok; altyapı, tuvalet, banyo, çadır yok. Sobalardan ve tenekelerden oluşturdukları çatıların üzerine bezler koyarak korunak yapmışlar. İçme suları az. Hastalıklar kol geziyor. Buna bir de gıdasızlık eklenince, toplum hızla eriyor.
MEZARI BİLE YOK
Beni en çok etkileyen olay, çocuğunu yıkamaya çalışan bir kadının, Türk bayrağıyla bizi görünce ayaklarımıza kapanması oldu. 'Bizi değil, çocuklarımızı kurtarın' diye yalvardı. Anneler, ölen çocuklarını mezar kazıp defnetmeye çalışıyor.
ACİL GIDA VE İLAÇ İHTİYACI
Acil olarak gıda ve ilaca ihtiyaç var. Uluslararası kuruluşlar ve BM'nin binlerce kişilik ekipleri Somali için çalışıyor. Ancak, yardımlar Nairobi'den buraya ulaşamadan tükeniyor.
UMUTLARI TÜRKİYE
Türk halkına, kampanyaya verdikleri destek için minnettarım. Buradaki insanlara 'Türk halkı sizinle beraber, bütün toplum yardım topluyor' diyorum, bizlere sarılıp ağlıyorlar.
İŞADAMLARINDAN SOMALİ'YE DESTEK YAĞDI
Kızılay'ın Somali'ye uçakla gönderdiği erzakların dağıtımı sürerken, Kızılay Başkanı Küçükali de boş durmuyor. Küçükali, Ramazan ayı olması nedeniyle düzenlenen iftarları fırsat bilerek, iş dünyasından destek istiyor. Küçükali, önceki akşam MÜSİAD tarafından düzenlenen iftara da katılarak, kürsüye çıktı. Burada bir konuşma yapan Küçükali, bu ülkeye 4 uçaklık malzeme yolladıklarını belirterek, 'Somali'de iftar 18.00'de yapılacaktı. Bizim ilk uçağımız altıya on kala oraya indi. Uçağımızı gören tüm Somalililer aynı anda secdeye kapanarak, 'Allahu ekber' dedi. 'Türkler geldi, biz kurtulduk' dediler' diye konuştu. Küçükali, 15 Ağustos'ta da 5 bin tonluk bir yardım gemisinin Somali'ye hareket edeceğini belirterek, bu geminin 2 misli malzemenin de hazırda beklediğini aktardı. Salondaki işadamlarına seslenen Küçükali, 'İşadamlarından istirhamım, herkes cep telefonlarını çıkarsın ve mesaj bölümüne girsin. Kızılay yazıp, 2868'e göndersin. Bir SMS atarak onların iftarına siz de katkıda bulunun. Somali bizimle aydınlanacak' diye konuştu.
AFRİKA İÇİN YARDIM VAKTİ
Kızılay'ın başlattığı yardım kampanyasına destek çığ gibi büyüyor. Bağışlar şu yollarla Kızılay'a ulaştırılabilir:
- Tüm bankalardaki Kızılay hesaplarına bağış yapılabilir.
- İnternetten 'www.kizilay.org. tr' üzerinden yardım yapılabilir.
- Telefonla 24 saat 168 numaralı bağış ve iletişim hattından yararlanılabilir.
- 2868 numaralı kısa mesaj hattından yardım yapılabilir.
- Tüm Kızılay şubeleri vasıtasıyla yardımlar ulaştırılabilir. 200 TL'lik bağış ile Türk Kızılayı'nın mutfak seti ve gıda kolisi gönderilerek, 5 kişilik bir ailenin bir aylık gıda ihtiyacı karşılanabiliyor.
EŞŞEBAB'A AF TEKLİFİ
Somali hükümeti, başkent Mogadişu'da şiddetten vazgeçen ve teslim olan Eşşebab militanlarına af teklif etti. Radikal dincilere karşı 4 yıldır mücadele eden, BM'nin desteklediği geçiş hükümeti ilk kez Eşşebab militanlarına af önerdi. 2,8 milyon kişinin kuraklık ve çatışmalar yüzünden açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Somali'nin güneyinin büyük bölümünü, El Kaide ile bağlantılı Eşşebab militanları kontrol ediyor. Somali Devlet Başkanı Şerif Şeyh Ahmed, 6 Ağustos'ta Mogadişu'nun Eşşebab militanlarından tamamen temizlendiğini bildirmişti.
TİKA'DAN YARDIM OFİSİ
TÜRK İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanı Serdar Çam ise, kamplarda üzücü sahnelerle karşılaştıklarını belirtti. Türkiye'nin Somali'ye yardıma yönelik çalışmaları ve amaçlarını anlatan Çam, 'Bunların yanı sıra kalkınmaya, altyapıya dönük, buradaki devletin gücünü artırıcı, halkına hizmet edici bir noktaya gelmesi noktasında orta ve uzun vadede yapılması gerekenler var. Biz ilk olarak burada hemen TİKA koordinasyon ofisini açıyoruz. Çeşitli projelerle buradaki devlete, devletimizin imkanları ile katkı sağlamaya çalışacağız' dedi.
TARIM BAKANLARI TOPLANIYOR
BM Tarım ve Gıda Örgütü, Afrika Boynuzu bölgesindeki açlık felaketiyle ilgili 18 Ağustos'ta bakanlar düzeyinde Roma'da toplanacak. Üye ülkelerin tarım bakanlarının davet edildiği toplantının amacı, giderek ağırlaşan kriz konusunda acil önlemlerle ilgili görüş birliğine varmak .Öte yandan, Uluslararası Üniversiteler Konseyi, Somali'de kalıcı bir hastane kuracak. Dünyanın farklı üniversitelerinde konusunda uzman doktorlarla birlikte Somali'de yapılacak hastanenin en geç Ekim ayında faaliyete geçirileceği belirtildi.