BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Kıymaya sıkı denetim

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, mekanik kıyma kullananlara sıkı denetim uygulandığını bildirdi. <br/>Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlı...

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, mekanik kıyma kullananlara sıkı denetim uygulandığını bildirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan gıdalarda mekanik kıyma kullananlarla ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Bakanlık 9 ay önce yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği ile gıdaların üretiminde mekanik olarak ayrılmış etlerin kullanmasını yasaklamıştı. Bu kapsamda mekanik kıyma kullanımını önlemek için son 9 ayda 108 bin denetim yapan Bakanlık, 2 bin 595 işletmeye ise idari para cezası verdi” denildi.
5 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği ile mekanik kıyma kullanımının Bakanlık tarafından yasaklandığının hatırlatıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Et ürünü ya da hazırlanmış et karışımına mekanik olarak ayrılmış etler (MAE) katılmasını yasaklayan tebliğde MAE’nin sadece ihraç amaçlı ürünlerde veya hayvan yemi üretiminde kullanılmasına izin verilmişti. Bu kapsamda söz konusu tebliğe aykırı davrananların tespiti için Bakanlık başta et ve et ürünleri üreten işletmeler olmak üzere et ve et ürünlerinin piyasaya arz edildiği kasap, şarküteri, hazır yemek üreten vb. işletmeleri sıkı denetim altına aldı. 81 il müdürlüğüne bağlı ekiplerce denetlenen işletmelerin yanı sıra BİMER ve Alo Gıda 174 hattına vatandaştan gelen şikayetler de titizlikle incelendi. Bakanlık son 9 ayda et ve et ürünleri işletmelerine yönelik 108 bin 30 adet denetim gerçekleştirdi. Bu denetim sonuçlarından 14’ü savcılığa suç duyurusu, 2 bin 595 adedi ise idari para cezası şeklinde uygulandı. Böylece Bakanlık tarafından denetlenen işletmelerin yaklaşık yüzde 2.5’inin tebliğe aykırı davrandığı tespit edilmiş oldu. Cezaların yüzde 30’una hijyen esaslarına aykırılıktan, yüzde 26,7’sine Türk Gıda Kodeksi’ne aykırı üretim yapmaktan ve uygunsuz ürün etiket bilgileri ile reklam ve tanıtımlar yoluyla tüketiciyi yanıltmaktan, yüzde 20’sine kayıtsız ve onaysız işletme faaliyetlerinden, yüzde 5’ine izlenebilirliğin sağlanmamasından, yüzde 2,7’sine istihdamı zorunlu personel çalıştırmamaktan dolayı idari para cezası verildi.”
(İHA)