BIST 9.714
DOLAR 34,66
EURO 36,35
ALTIN 2.950,95
HABER /  GÜNCEL

Kıyamet nasıl kopacak?

Yeryüzündeki yaşam nasıl yok olacak? Elbette bunun yanıtını bilemiyoruz.Ancak, birtakım varsayımlar var. Yeni bir araştırma, bunlara bir yenisini ekledi

Abone ol

Yeni kıyamet senaryosuna göre; Mars ya da Merkür, Güneş parlaklaşarak Dünya’yı kavurmadan önce Dünya’ya çarpabilir.

İnsanoğlunun gökyüzü gözlemlerine baflladığından bu yana, gezegenler mükemmel bir saatin parçaları gibi uyum içinde hareket ediyorlar. Ancak, gezegenlerin birbirleri üzerindeki kütleçekimi etkisinin yörüngelerinde değiflimlere neden olabileceği Newton’un zaman›ndan beri biliniyor.

Gezegenlerin Güneş çevresindeki hareketi sırasında, birbirleri üzerindeki etkileri uzun dönemli olarak incelemek pek de kolay değil. Bunun için çok güçlü bilgisayarlar gerekiyor.

ABD’nin California Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, önümüzdeki 5 milyar yıl içinde, Merkür’ün yörüngesinin ciddi bir şekilde bozulmasının %1 ila %2 olasılık olduğu ortaya çıkmış. Bu bozulma sonucunda Merkür’ün Dünya ya da Mars’la çarpışma olasılıkları var. Böyle bir durumda Yeryüzündeki yaşamın yok olması da kaçınılmaz.

Frans’daki Paris Gözlemevi’nde yürütülen bir başka çalışmada yine bilgisayarlı canlandırmayla Jüpiter’in Merkür üzerindeki etkisi araştırılmış.

Yine benzer olasılıkla, Merkür’ün yörüngesinin, Venüs,Dünya ve Mars’ı tehlikeye atacak kadar basıklaşabildiği görülmüş.

Canlandırmalar, en kötü olasılıkla bile, Güneş Sistemi’nin en azından 40 milyon yıl daha bir saat gibi çalışacağını düşünüyorlar. Sistemin bozulma olasılığı da %1-2 olduğuna göre, %98 ila %99 olasılıklakla birkaç milyar yıl daha Dünya bir gezegenle çarpışmadan, Güneş’in onu kavuracağı güne kadar bize ev sahipliği yapacak.

Alp Akoğlu - Biltek/Tübitak