BIST 9.109
DOLAR 34,23
EURO 37,66
ALTIN 2.920,47
HABER /  GÜNCEL

Kiwi diye dikti muşmula çıktı

Malatya'da yaşayan emekli banka memurunun komik şaşkınlığı!

Abone ol

Malatya'da yaşayan emekli banka memuru Fevzi Mutlu tarafından kivi diye dikilen fidan, muşmula meyvesi verdi.

Malatya merkez Mücelli Caddesi'nde oturan emekli banka memuru Fevzi Mutlu, 5 yıl önce kivi diye diktiği fidanın büyüyerek muşmula meyvesi vermesinin şaşkınlığını yaşıyor.

Mutlu, "5 yıl önce Malatya Fidan Pazarı'na gitmiştim, bana bir fidanı kivi fidanı diye verdiler. Bende satın aldım. Aldığım fidanı getirip, apartmanın bahçesine diktim. Fidanı ziraat mühendislerine gösterdim, hepsi de kivi fidanı olduğunu söylediler. Bahçenin etrafı açık olduğu için şimdiye kadar verdiği meyveleri, olgunlaşmadan çocuklar koparıpatıyorlardı. Ancak bu yıl dallarda olgunlaşmış iri iri meyveleri alıp yediğimizde, kivi olmadığını anladık.

Meğer kivi diye diktiğimiz fidan Muşmula meyvesiymiş" dedi.
Öte yandan, anavatanı Çin olan kivi, ticari olarak 1940'lı yıllarda ilk kez Yeni Zelanda'da üretildi. 1970'li yıllardan sonra diğer ülkelerde de yetiştirilmeye başlanan kivi, hızla yayıldı. Bugün dünyada kivinin en çok üretildiği ülke Yeni Zelanda. İtalya ise dünyada kivi üretiminde 2. sırada. Fransa, Güney Afrika, İspanya, Japonya ve Yunanistan gibi ülkelerde kivi üretimi yaygın. Türkiye'de ise kivi ilk defa 1988 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü'nde denemeye alındı. Deneme sonucunda kivi yetiştiriciliğine, iklim ve toprak yapısı bakımından Marmara ve Karadeniz bölgelerinin uygun olduğu tespit edildi.

Anadolu'da "döngel" ve "beşbıyık" olarak da bilinen muşmulanın Türkiye'de, Kuzey Anadolu ve Marmara bölgesinde yetiştiği belirtiliyor.