Karadeniz'de fındığın tahtı sallantıda. Rakibi ise kivi...
Abone olGiresun Tarım İl Müdürü Muhammet Hakyemez,Giresun'da bu yıl 2 bin 900 ton dolayında kivi üretiminin gerçekleştiğini söyledi.
Hakyemez, yörede tarımına yaklaşık 15yıl önce başlanan kivinin, yöre halkına ana tarım ürünü olan fındığın yanında gelir sağlayan destekleyici ürün haline geldiğini belirtti.
Kivinin, birim alanda fındığa oranla daha fazla gelir sağladığı için benimsendiğini ve her geçen yıl üretiminin yaygınlaştığını ifade eden Hakyemez, "Giresun'da bu yıl 2 bin 900 ton dolayında kivi üretimi gerçekleşti" dedi.
Yörede 2 bin 162 dekar alanda kivi tarımı yapıldığını ve bu rakamın her yıl yüzde 8 ile 10 oranında arttığına işaret eden Hakyemez, şunları kaydetti:
"Geçen yıl yörede 2 bin 91 hektar alanda 2 bin 283 ton kivi üretimi gerçekleşmişti. Görüldüğü gibi yöre insanı kiviyi tanımış ve üretimine yönelmiştir. Bizim de bu konudaki teşvik edici çalışmalarımız sürmektedir.
Bu yıl kivi üreticisine 184 bin YTL turanında 7 bin 80 adet kivi T direği desteği verdik. Bunun 92 bin YTL'lik kısmının İl Özel İdare bütçesinden karşılanmasını sağladık. Bu yöndeki çalışmalarımız sürmektedir."
"Kivi yörenin ikinci tarım ürünü haline geldi"
Hakyemez, Giresun'un Türkiye'nin kivi üretimi merkezi olma yolunda olduğunu vurguladı.Yörede her yıl ortalama 40 dekar kivi bahçesinin tesis edildiğini, bunun ise 5 yıl sonra ürün vermeye başladığını ifade eden Hakyemez, "Kivi,fındıktan sonra yörenin ikinci tarım ürünü olmuştur. Anavatanı Yeni Zelanda olan kivi, artık yöremizin ikinci vatanı haline gelmiştir" diye konuştu.
Giresun'da merkez ilçe ile birlikte Yağlıdere, Dereli, Keşap, Eynesil, Bulancak, Piraziz, Espiye, Görele, Güce, Doğankent, Tirebolu ve Çanakçı ilçelerinde kivi tarımı yapıldığını belirten Hakyemez, kivinin yöre insanına ve ekonomisine sağladığı katkının her geçen yıl artarak büyüyeceğini söyledi.
Hakyemez, yörede pazar ve pazarlama sorunu olmayan kivinin kilogramının pazara 1,50 YTL'den satıldığını da sözlerine ekledi.