BIST 9.253
DOLAR 34,56
EURO 36,62
ALTIN 2.920,18
HABER /  GÜNCEL

Kitleler sokağa iniyor

Sivil Toplum Örgütleri Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı protesto etmek amacıyla sokaga iniyor.

Abone ol

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı protesto etmek amacıyla 18 Nisan Salı günü, SSK Genel Müdürlüğü önünden TBMM'ye ''zincir'' oluşturacak.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, DİSK Başkan Vekili Mahmut
Seren, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Haluk Başçıl
ve TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Gaziosmanpaşa'daki KESK binasında ortak basın toplantısı düzenlediler.

KESK Başkanı Tombul, 18 Nisan Salı günü Sosyal Sigortalar ve Genel
Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın TBMM'de ele alınacağını belirterek,
hükümet yetkililerinin tasarı hakkında doğru bilgi vermediklerini öne
sürdü. Hükümet yetkililerinin ''çalışanların mağdur olmayacağı, çalışanların aylıklarının azalmayacağı ve emekli aylıklarının 20 yıl sonra düşeceği'' yönünde açıklamalar yaptığını kaydeden Tombul, şöyle konuştu:

''Tasarı yasalaştığı andan itibaren, 2007 yılından itibaren emekli aylıkları düşmeye başlayacak, 20 yıllık bir süre yok. Şu anda kamu çalışanları, çalıştıkları her yıl için 3 katsayıyla çarpılarak emekli aylığı alıyorlar. 2007 yılından itibaren bu 2.5'a düşecek, 10 yıl sonra ise 2'ye düşecek. Yani 10 yıl sonra emekli olan şimdiki emekli aylığının 3'te 2'sini alacak. Bunun doğru bilinmesi gerekiyor. Kamu çalışanlarının da ücretleri düşecek. Bununla ilgili bir düzenleme henüz yapılmadı. Şu anda kamu çalışanları sağlık primi
ödemiyor, bütün masraflarını kurumları ödüyor. Bu tasarı yasalaşırsa
yüzde 12.5'lik primin yüzde 5'ini kamu çalışanları ödeyecek. Bu da,
prim ödemesinden dolayı aylıkların yüzde 5 düşmesi anlamına gelecek.''

''Tasarının, gelecek kuşakların sağlık hakkını gasp ettiğini, emekliliği neredeyse olanaksız hale getirdiğini'' savunan Tombul, buna karşı çıkmak amacıyla eylemler planladıklarını anlattı. Bu çerçevede, dün tüm illerde AK il binaları önünde basın açıklamaları yaptıklarını kaydeden Tombul, ''Kocaeli'deki arkadaşlarımız Sayın Başbakan'a görüşlerini bir kez daha ifade etmek istediler, maalesef demokratik Türkiye'de yaşanmaması gereken olaylar yaşandı. Güvenlik güçleri, demokratik tepki hakkını kullanan
üyelerimize orantısız güç kullanarak müdahale etti'' dedi.

2'si şube başkanı 5 arkadaşlarının gözaltına alındığını belirten Tombul, ''Gözaltına alınan şube başkanımız Yener Çalışkan'ın burnu kırıktı, dün gece saat 22.00'ye kadar hastaneye götürülmedi. Eğitim Sen şube başkanımızın çeşitli yerlerinde darp izi var. Gözaltında bulunan 2 üyemizde darp izleri var. Buradan şu sonuç çıkıyor: Başbakan, kendisi gibi düşünmeyenlere tahammül edemiyor'' diye konuştu.

EMEK PLATFORMU KARŞI
Tombul, bu tasarıyla ilgili Emek Platformu'nun hükümet ile uzlaşısı olmadığını belirterek, ''Bu konuda kamuoyuna ifade edilenler gerçeği yansıtmamaktadır. Emek Platformu hiçbir toplantıda hükümet ile bu konuda uzlaştığını ifade etmemiştir. Bu tasarıya Emek Platformu karşıdır'' dedi. DİSK, TMMOB ve TTB temsilcileri de tasarıya karşı tepkilerini dile getirerek, geri çekilmesini istediler ve herkese eylemlere katılma çağrısında bulundular. KESK Genel Başkanı Tombul, bir soru üzerine tasarı yasalaşırsa bile mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.