BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,34
ALTIN 3.071,78
HABER /  GÜNCEL

Kitap projesine sıfır ilgi

Kültür Bakanlığı, “eve teslim kitap” projesi başlattı. 2 yılda sadece 63 kişi, 141 kitabı ödünç aldı. Okuyup okumadıkları ise bilinmiyor

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Okuma-ma alışkanlığımızın en somut örneği bakanlık projesinin istatistiği ile bir kez daha kanıtlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Eve Teslim Kitap Projesi’ne 2 yılda sadece 63 kişi başvurdu.

Bakanlık, halk kütüphanelerinin hizmetlerinden yararlanamayan, hayatlarını eve bağımlı olarak devam ettirmek durumunda olan hasta, yaşlı veya engellilerin, evlerinde kitap okuyabilmesi ve kütüphanelerden yararlanması amacıyla “Eve Telim Kitap Projesi” başlattı. Ancak 20 büyük ilde başlatılan projeden şimdiye kadar yararlanmak için sadece 63 kişi başvurdu. 63 kişi 2 yılda aldığı ödünç kitap sayısı ise 141’de kaldı. 141 kitabın 124’ünün Ispartalı 32 vatandaşımız tarafından talep edilmesi dikkat çekti.

Projeye en fazla talep Isparta ilinde olurken, Aksaray, Amasya, Balıkesir, Bartın, Batman, Çanakkale, Elazığ, Erzincan, Nevşehir, Samsun ve Uşak illerinden uygulamanın başladığı Temmuz 2006 yılından 2008 Haziran ayına kadar hiçbir başvuru olmaması dikkat çekti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nce, 2006’da “eve teslim kitap” projesi hazırlandı. AB ülkelerindeki uygulamalarından esinlenerek hazırlanan proje, Ulaştırma Bakanlığı Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle 18 Temmuz 2006 tarihinde 20 ilde yürürlüğe girdi.

TANITIMLAR DA BOŞA GİTTİ
Büyük umutlarla yürürlüğe konulan proje için il valilikleri ile engelli derneklerine tanıtıcı bilgi ve afişler gönderildi. Projenin tanıtım sunumunu içeren CD’ler, çoğaltılarak yerel basın-yayın organlarına dağıtıldı. Muhtarlarla ve engelli dernekleri ile görüşmeler yapılarak, tanıtım afişi şehirlerin merkezi yerlerine asıldı. Ama tüm umutlar boşa çıktı. Sonuç hayal kırıklığı yarattı.

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI YOK
Meclis’e gönderilen bakanlığın bütçe kitapçığında projeden şimdiye kadar 63 kişinin yararlandığı ve 141 kitap aldığı belirtildi. Projenin başarıya ulaşamaması konusundaki sebepler illerden gelen raporların incelenmesi sonucunda, “Kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan, hayatlarını eve bağımlı olarak devam ettirmek durumunda olan, yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın eğitim olanaklarından yoksun olup okuma yazma bilmemeleri, kitap okuma alışkanlığının olmaması evlerinde televizyon ile vakit geçirme alışkanlığı, genelde yaşlıların kitap ve kütüphaneye ilgisiz oluşu, kitap ve kütüphaneye olan talebin az olmasına sebebiyet vermesi” olarak belirlendi.
BU İLLER HİÇ BAŞVURMADI
Projenin uygulandığı 20 il arasında yer alan, Aksaray, Amasya, Balıkesir, Bartın, Batman, Çanakkale, Elazığ, Erzincan, Nevşehir, Samsun, Uşak’tan hiç talep olmaması dikkat çekti. Bu illerde uygulamanın başladığı günden itibaren bugüne kadar hiç kimse kitap başvurusunda bulunmadı.

Burdur’da 2006 yılında 2 vatandaşımız, Gaziantep’te 2007 yılında 12 vatandaşımız, Kırıkkale’de 2006 yılında 1 vatandaşımız, Kırşehir’de 2006 yılında 3 vatandaşımız, Sakarya’da ise 2006 yılında 2 vatandaşımız hizmetten yaralanmak amacıyla kütüphaneye üye olmasına karşın ödünç kitap almadıkları görüldü.

BRAVO ISPARTA
Muğla’da 2007 yılında 3 vatandaşımız üye olmuş ve 3 kitap ödünç verilirken, Osmaniye’de 1 vatandaşımız 2006 yılında üye olmuş ve toplam 7 kitap ödünç aldı. Isparta’da 2007 yılında 32 vatandaşımız üye olmuş ve toplam 124 kitap ödünç verildi. Çankırı’da ise 2007 yılında 7 vatandaşımız üye olmuş ve 7 kitap evlere ödünç verildi.

AVRUPA ÜLKELERİNDE VAR
Proje, günümüzde eve bağımlı hayat süren vatandaşlarımıza yönelik olduğu kadar, okuma yazma oranı daha fazla olan orta yaşın üzerindeki vatandaşlarımızın da ileride evlerinde, kütüphane hizmetlerinden yararlanmaları düşünülerek hazırlandı. Yine projeyle geleceğe yönelik olarak tasarlanmış ve kütüphane hizmeti olarak toplum bilincine yerleştirilmeye çalışılıyor. Benzer projeler çağdaş bir kütüphane hizmet türü olarak gelişmiş ülkelerde de uygulanıyor.