Kitap bizim neyimize!
Televizyon izleme ön sırada yer alan Türkiye kitap okuma konusunda alt sıralarda yer alıyor.
Abone olTelevizyon izleme konusunda dünyadaki birçok ülkeye göre ön sıralarda bulunduğu belirtilen Türkiye'de, kitap okuma için ayrılan zamanın az olduğu öne sürüldü.
Alaşehir Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği'nce (ASİAD) organize edilen konferansta, İletişim Uzmanı, Eğitimci-Yazar Canten Kaya, ''Çevremizde Etkin İletişim Kurma Yöntemleri'' konusunda sunum yaptı.
Kaya, çevreye doğru mesaj verebilmek ya da alabilmek için bilgili, okuyan, araştıran bir toplum olunması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Okumayan, araştırmayan, bilgisiz toplumlarda istenilen iletişim başarısı sağlanamaz. Dünyada televizyon izlemekte ABD'den sonra ikinci sırada geliyoruz. Dolayısıyla kitap okumuyoruz. Almanya'da bir kişi günde 24 dakika kitap okurken, bizde buna ayrılan zaman 16 saniye. Bir Japon yılda 25, İsveç 10 kitap okurken, Türkiye'de aynı sürede altı kişi bir kitap okuyor.''
Kaya, 1.600'den fazla tarih kitabının altını çizerek okuyan Atatürk'ün, ''Çocukluğumda fakirdim. Elime iki kuruş geçince bir kuruşuyla kitap alır okurdum, yoksa bu kadar başarılı olamazdım'' dediğini söyledi. Kaya, araştırmalara göre, Fatih Sultan Mehmet'in de günde 8 saat kitap okuduğunu ifade etti.
Etkin iletişim kurmada, karşıdaki kişiye yönelik umursamaz tavır içine girilmemesi gerektiğini de bildiren Kaya, şunları söyledi:
''Karşımızdaki kişinin gözüne bakarak ona mesaj verebilmeliyiz. Eğer karşılıklı mesajları anlayamıyorsak, iletişim eksiğimiz var demektir. Doğru mesaj verebilmek ya da alabilmek için bilgili, okuyan, araştıran bir toplum olmalıyız.''