BIST 9.638
DOLAR 35,22
EURO 36,72
ALTIN 2.961,68
HABER /  GÜNCEL

Kisspeptin'le daha güvenli tüp bebek tedavisi

Londra'da tüp bebek hamileliği için uygulanan daha güvenli bir yöntemle, ilk bebek dünyaya geldi. Halen 8 haftalık olan Heath adlı erkek bebeğin annesinin yumurtalıklarının faaliyete geçirilmesi için doğal hormon kullanıldı.

Abone ol

Londra'da tüp bebek hamileliği için uygulanan daha güvenli bir yöntemle, ilk bebek dünyaya geldi.

Halen 8 haftalık olan Heath adlı erkek bebeğin annesinin yumurtalıklarının faaliyete geçirilmesi için, doğal bir hormon kullanıldı.

Hammersmith Hastanesi ve Imperial College'daki doktorlar, diğer birçok kadın için de çözüm yolu olacak kisspeptin'le tedaviye öncülük ettiler.

Bu yöntemle geleneksel tüp bebek hamileliklerinde ender olarak görülen, ama ölümle sonuçlanabilen komplikasyonlar önlenebiliyor.

Londra'daki Imperial College doktorlarından Prof. Waljit Dhillo ile Hammersmith Hastanesi'ndeki tüp bebek kliniğinin başında bulunan Dr. Geoffrey Trew, bu yeni doğurganlık tedavisini, ilk kez insanlar üzerinde denediler.

30 kadın üzerindeki ilk veriler, kisspeptin'in, tedavi altındaki kadınlarda yumurta oluşumunu daha hafif ve daha doğal bir şekilde teşvik edebildiğini ortaya koydu.

Kisspeptin, 30 kadından 29'unda sonuç verdi ve 28 kadın, kendi yumurtalarıyla tüp bebek tedavisi altına girebildi.

Şimdiye dek dünyaya gelen tek bebek, Heath oldu.

Sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen oğlu Heath'in tıp tarihine geçtiğinin pek de farkına varmadığını anlatan anne Suzie Kidd, 34 yaşında ve bu deneye katılmış olduğu için de, son derece mutlu.

Tüp bebekte riskler

Ortalama olarak tüp bebek tedavisi gören her 100 kadından biri, OHSS (Yumurtalıkların Aşırı Uyarılması Sendromu) denilen ağır bir tıbbi sorun yaşıyor.

Söz konusu kadınlarda istenen sayıda birkaç yumurta oluşacak yerde, yumurtalıklar aşırı faaliyete geçiyor ve doğurganlık ilaçlarının etkisiyle çok fazla sayıda yumurta üretiyor.

OHSS yaşayan çoğu kadının vücudu, buna hafif tepki gösteriyor ve bu kadınlar yeniden sağlıklarına kavuşuyor. Ancak ağır şekilde OHSS geçiren bazılarının durumu ciddi tehlike altına girerek ölüme yol açabiliyor.

Doktorlar sürekli olarak OHSS belirtilerini saptamaya çalışıyor ve İngiltere'de her yıl tüp bebek tedavisi gören on binlerce kadının durumu yakından izleniyor.

Uzmanlar elde edilen başarıyı memnunlukla karşıladı; ancak bu yöntemin yaygın olarak uygulanabilmesi için uzun yıllar gerektiği belirtildi. Yöntemin yaygınlaştırılabilmesi için daha fazla kadın üzerinde araştırma yapılması gerekiyor.

İngiltere'deki araştırmacılar bu yaz araştırmalarını tamamladıktan sonra, OHSS yaşamaları olasılığı yüksek olan kadınlar üzerinde daha kapsamlı denemelere başlamayı umuyorlar.